Хакерите се опитват да изключат Интернет в световен мащаб, сривайки стълбовете му

Мистериозни хакери предприеха мащабна атака срещу основните интернет сървъри, причинявайки уеб страниците да се зареждат бавно в някои страни.

В света има 13 основни DNS сървъри, намиращи се в различни части на света. Тези сървъри са отговорни за подпомагане на сърфирането и намиране на домейни от най-високо ниво като .com, .org, .net или конкретен домейн от първо ниво на всяка страна, както .ru, .es, и т.н., съобщава International Business Times.

Между 30 ноември и 1 декември тази година e проведена огромна атака за отказ на услуга (DDoS) срещу 13-те коренни сървъри, достигайки 5 милиона заявки в секунда, повече от 50 000 милиона посещения през двата дни.

"Макар рекордно високи нива на аномално движение да са привични за основните DNS сървъри, този път атаката е била много голяма и уникална по характеристиките си ", съобщи в изявление Root-servers.org, която оперира 13-те сървъри-стълбове на мрежата.

В момента произходът на тази широкомащабна атака е неизвестен. Само власт толкова силна, колкото е правителството на дадена страна, разполага с ресурсите за подкрепа на координирана кибератака, която продължи 48 часа и е в състояние да поддържа висок трафик на 5 милиона заявки в секунда към сървърите, смята International Business Times.

Станете почитател на Класа