С руската мечка Su-35, ВВС на Обединени арабски емирства стават недостижими

Русия може да направи ВВС на Обединените арабски емирства най-мощните в Персийския залив, ако се реализира продажбата на няколко десетки Su-35, казва директорът на Центъра за анализ на Световната търговия с оръжие Игор Коротченко. Продажбата на тези руски самолети е предмет на преговори между Москва и Абу Даби на авиошоуто, която бе открито в Дубай в неделя.

Главният изпълнителен директор на държавната корпорация Ростек, която произвежда и изнася високи руски технологии, разкри в неделя, че Москва и Абу Даби са в преговори за закупуване на няколко Су-35, без да уточнява броя на самолетите, които влизат в договора.

"Като се има предвид сложността на региона и необходимостта за изпълнение на въздушни мисии, включително унищожаването на морските цели, този самолет е идеален," каза Кротченко. Според него, Су-35 "далеч надхвърля всички западни модели-аналози на авиошоуто".

Покупката на Су-35 ще позиционира ОАЕ на "недостижимо" ниво от други страни в региона, защото този изтребител разполага с "широка гама от оръжия" и може да поразява сухопътни, въздушни и морски цели.

Според Коротченко, ОАЕ има достатъчно ресурси, за да си позволи толкова руски изтребители, колкото желае, но това ще е политическо, а не икономическо решение. "Ясно е, че преговорите ще се въртят най-малко около няколко десетки изтребителя ", заключава той.

Su-35 имат извънредна маневреност благодарение на своите двигатели AL-41F1S. Също така, тези самолети са в състояние да решават различни задачи при свръхзвукови скорости и са оборудвани с пасивен радар за електронно сканиране Irbis.

Станете почитател на Класа