САЩ за Южнокитайско море „Ще оперираме където позволява международното право"

Американската армия ще продължи да оперира "навсякъде" където е допустимо по силата на международното право, по-специално в Южнокитайско море, заяви във вторник адмирал от САЩ в Пекин, цитиран от АФП.

"Моретата и международно въздушно пространство принадлежат на всички и не са домейн на един народ", каза адмирал Хари Харис, едва една седмица след като Ласен, разрушител от САЩ, премина в близост до изкуствените острови, изграждани от Китай в спорните води, с което раздразни Пекин.

"Нашите въоръжени сили ще продължат да плават, летят и работят, когато и където е разрешено от международното право. И Южнокитайско море не е изключение", заяви адмиралът цитиран от АФП.

В допълнение, Пентагонът обяви в понеделник, че въпреки протестите на Китай и опасения от влошаване на ситуацията в Южнокитайско море, корабите на ВМС на САЩ ще провеждат патрулни плавания на разстояние 12 морски мили от спорните острови най-малко два пъти на тримесечие.

САЩ отхвърля китайските териториални претенции към изкуствени острови, построени в района, а Китай класифицира изпращането разрушител с управляеми ракети като провокативен акт.

Станете почитател на Класа