Натрупването на сняг в Антарктида дори компенсира тревожната загуба на лед

Ново проучване на НАСА потвърждава, че в Антарктика се увеличава натрупването на сняг, което компенсира тежките загуби на нейните ледници. Така агенцията отхвърля заключенията на други проучвания, например, на Междуправителствената експертна група по изменение на климата от 2013 г., според които, Антарктида губи ледниците си .

"Ние сме по същество в съгласие с други проучвания, които показват увеличение на пропадането на ледовете в Антарктическия полуостров и региона Туейтс и остров Пайн в Западна Антарктида. Основното ни несъгласие е свързано с Източна Антарктида и вътрешността на Западна Антарктида, където виждаме увеличаване на леда, по-голямо от загубата в други области ", твърди Джей Зуоли, гласиолог на НАСА и водещ автор на изследването, публикувано Journal of Glaciology.

Според новия анализ на сателитни данни, ледовете на Антарктида са се увеличавали през 1992-2001 със 112,000 милиона тона годишно, а през 2003-2008 със 82,000 милиона тона.

Процентът на загуба на лед в някои части на Антарктида е тревожен. "Ако загубата в Антарктическия полуостров и части на Западна Антарктида продължи да се увеличава със същите темпове, както през последните две десетилетия, тези загуби ще достигнат натрупването на лед в Източна Антарктида след 20 до 30 години. Не мисля, че ще има достатъчно увеличение на сняг, за да компенсира тези загуби ", каза той.

Станете почитател на Класа