NASA разследва произхода на свастиките на 8000 години в Казахската степ

НАСА пусна сателитни снимки, които разкриват 260 геометрични фигури, гравирани в степта на Казахстан. Някои от тях са подобни на свастики, според експерти, дело на древни цивилизации отпреди 8000 години. НАСА ще направи по-точни снимки на района с надеждата за дешифриране тези геоглифи. Тази седмица е поръчано на астронавтите на НАСА от Международната космическа станция да снимат района с надеждата да разшифрова тези гуоглифи, съобщава The Daily Mail ".
Произходът на геоглифите открити в степта на Казахстан остава загадка, признават археолози. Експерти смятат, че странните структури, някои подобни на свастики, са били използвани от древните цивилизации за да изпълняват ритуали, защото са били открити археологически останки. Наличието на тези форми в Тургай, Казахстан, е било открито чрез Google Earth в Университета на Костанай (Казахстан) и Университета във Вилнюс (Литва) през 2007 г. "Не мисля, че те са били предназначени да се виждат от въздуха" казва експертът, който отхвърля популярните хипотези, че са били създадени от извънземни. Според него са били използвани като хоризонтални обсерватории за проследяване на движенията на изгряващото слънце по подобен начин на Стоунхендж.
Въпреки, че свастиката е свързвана с нацистите, в действителност това е символ на хиляди години, който се използва за представяне на просперитет и власт. В индуизма, будизма и джайнизма е представлявала късмета, а също е популярен декоративен мотив в гръцката, римската, келтската култури и византийското изкуство.

Станете почитател на Класа