The Guardian: "Страхът принуждава Обама да разбърква картите си в Сирия"

Докато руската въздушна кампания показва положителни резултати в борбата срещу терористите в Сирия, Белият дом е принуден драстично да преосмисли стратегията си в региона под страха, че може да загуби влиянието си в Близкия изток, пише в-к "Гардиън".

"Под изпепеляващия огън на политическите си опоненти, Барак Обама разбърква още веднъж картите си в Сирия, надявайки се, че все още може да спаси доверието в САЩ от останките на своите индивидуални неуспехи в борбата срещу Ислямска държава и за сваляне на Башар Асад ", пише колумнистът Симон Тисдал.

Тази седмица висши представители на САЩ заявиха пред Конгреса, че Белият дом "обмисля редица реорганизации на военните възможности за борба с ИД", включително намерението да засилят въздушната кампания и, въпреки съпротивата от Турция, да осъществят по-тясно сътрудничество с кюрдските милиции, отблъснали джихадистите по северната граница на Сирия.

"Страхът е водещ в последното преосмисляне на Обама. Той се опасява, че Русия и Иран печелят решаващо стратегическо влияние в Сирия и Ирак, а също и че наследството му в Близкия изток ще е анархична дъга от хаос и объркване, простираща се от Мосул до Средиземно море ", съобщава Гардиън.

Колумнистът казва, че много критици на президента на САЩ казват, че " страхът му от тресавището Близък изток е позволило на Иран и Русия да го победят. Обама предпочита да се пенсионира и да стои настрана от региона, който все още е център на световното производство на петрол и търговия, както и най-големия в света развъдник на вирулентен джихадизъм готов за износ. Така той освобождава пътя пред Русия и Иран."

Станете почитател на Класа