“Студената война свърши и САЩ нямат идея как да живеят и да се борят "

Американският журналист Патрик Бюканън вярва, че след приключването на Студената война, САЩ са загубили общата идея, за която си струва да се живее и да се бори. Сега, американската нация е разделена и не е в състояние да определи целите на своята външна политика.

Журналистът Патрик Бюканън се позовава на прочутия роман "Заеко, бягай" от Джон Ъпдайк, в който главният герой пита: "Ако Студената война свърши, какъв е смисълът да бъдеш американец?". В продължение на 40 години, САЩ бяха обединени от идеята, че оцеляването им зависи от победата над комунизма в Студената война.

Според колумниста, САЩ тогава имаха кауза, обща идея. Това помогна да се преодолеят няколко критични ситуации, като войната във Виетнам, разделила страната. Тогава президентът на САЩ Джими Картър обяви "Ние преодоляхме прекомерния страх от комунизма".

Следващите лидери, Роналд Рейгън и Джордж Буш-старши, "поеха факлата и поведоха народа към победата в последното десетилетие на Студената война", отбелязва Бюканън. Но когато това приключи през 1990 г., "САЩ изведнъж се сблъскаха с липсата на кауза, за която да живеят, да се борят и да изпращат децата си на смърт."

Сегашната реалност, казва журналистът, повдига сериозни въпроси. "Каква е нашата мисия в света? За каква цел, различна от защитата на нашите граждани, жизнени интереси и ключови съюзници, ние ще бъдем готови да изпратим армията да се бори, както направихме в Корея, Виетнам, Кувейт, Ирак и Афганистан? ", пита авторът.

"Ако нашата вяра в демокрацията изисква свалянето на Асад, как може да си партнираме с теократичната монархия на Рияд и с египетския генерал, дошъл на власт в Кайро чрез военен преврат срещу демократично избраното правителство?"

В крайна сметка, Бюканън цитира думите на Уолтър Липман, изречени в разгара на Втората световна война. Писателят и журналист смята, че ако нацията не може да постигне компромис по отношение на външната политика, ще е неспособна да се споразумее за определянето на истинските си интереси. "Сега Америка е разделена не само за средствата за постигане на целите, но и за самите цели", заключава той.

Станете почитател на Класа