Блеър се извинява за нахлуването в Ирак и възхода на ИД

В интервю за Си Ен Ен, бившият британски премиер Тони Блеър се извини за първи път от 2003 г. насам за грешките, допуснати по време на войната в Ирак и призна, че конфликтът може да е причинил появата на ислямската държава.

Удивителното допускане е произнесено по време на телевизионно интервю за Си Ен Ен, съобщава "The Mirror". Запитан от журналиста Фарид Закария за това дали войната в Ирак е била грешка, Блеър отговори: "Извинявам се за това, че получихме грешни разузнавателни данни."

"Аз също се извинявам за някои от грешките в планирането и със сигурност за грешката в нашето разбиране за това какво ще се случи, след като режимът бъде свален", добави той.

Бившият британския премиер също изглежда предполага, че спорният конфликта може да бъде отговорен за текущия възход на ислямската държава. Чувайки коментар, че войната в Ирак е една от основните причини за възхода на терористичните групи, политикът отбеляза: "Мисля, че има верни елементи в това."

"Разбира се, че не може да се каже, че тези от нас, които отстранихме Саддам през 2003 г. не носим отговорност за ситуацията през 2015 г.", каза Блеър.

Това е първият път, в който Блеър се извинява за войната в Ирак. През 2007 г., припомня медията, бившият президент каза: "Аз абсолютно не вярвам, че трябва да се извиня за това, което правим в Ирак."

Станете почитател на Класа