El Mundo: Външната политика на Русия привлича все повече съюзници

На неотдавнашната среща във Виена, Москва и Аман се споразумяха да координират своите военни действия в Сирия, а сега дори и саудитците виждат Русия като партньор, пише El Mundo. Междувременно, САЩ са принудени да се намерят "своето място в новата схема на силите."

"Военни от Русия и Йордания се споразумяха да координират своите военни действия в Сирия, включително на своите въздушни сили", заяви руският външен министър Сергей Лавров, след срещата във Виена. По време на срещата за конфликта в Сирия, Лавров преговаря с държавния секретар Джон Кери, както и с колеги от Саудитска Арабия и Турция. Също така, руският външен министър проведе работна среща с йорданския си колега Насер Джудех.

Йордания се включи в борбата срещу Ислямска държава през септември миналата година, като част от водената от САЩ коалиция. Все пак, това ново споразумение я доближава до Москва, се казва статия, публикувана от испанския вестник El Mundo. Преди това Русия вече е започнала да сътрудничи с Ирак, добавя авторът.

В същото време, "САЩ търси своето място в новата схема на силите, променена от началото на руските бомбардировки в Сирия на 30 септември", пише статията
Въпреки това, за САЩ да позволят на Москва да играе важна роля в разрешаването на конфликта в Сирия ще означава "да реабилитирапред международната общност Владимир Путин, наказан от САЩ и Европа с пакет от санкции за ролята му във войната в Украйна". В същото време, дори и саудитците започват да виждат Русия като партньор. По мнението на някои анализатори, "Путин попълва политическото пространство, което Вашингтон е освободил със съмненията си относно Близкия изток".

Станете почитател на Класа