След 40 години промениха деноминацията на китайската панда Популярната монета вече не е в унции

За инвеститорите във физическо злато не е тайна, че стандартът, наложен за златните и сребърни инвестиционни монети, е те да бъдат сечени в кратни на тройунции единици. Световноизвестни рафинерии като US Mint, Perth Mint, Canadian Mint, South African Mint и др. от години спазват традицията. Златото се котира във валутни единици за тройунция на двата най-големи пазара в света - този в Лондон и COMEX.
Въпреки че световният стандарт за златните монети е тройунцията, китайците решиха да бъдат соло и промениха деноминацията на монетата „Китайска панда" . На 15-10-15 г. Народната банка на Китай публикува в сайта си[ http://www.pbc.gov.cn/tiaofasi/144941/144959/2964361/index.html ] информация за това как ще изглеждат новите монети за 2016 г. Вместо досегашните монети, деноминирани в тройунции от самото им създаване през 1982г., новите ще бъдат сечени в единици кратни на грамове.

Новият тираж ще бъде пуснат на 28 октомври тази година, като златните монети ще бъдат съответно от 1 гр., 3 гр., 8 гр, 15 гр., 30 гр., 50 гр., 100 гр., 150 гр. и 1 кг, а сребърните от 30 гр., 150 гр. и 1 кг.
Решението на Китай може да се тълкува като поредната стъпка страната да се откъсне от западната доминация. Китай отдавна се опитва да бъде по-независим и пазарът на злато е само малка част от цялостната визия на страната. Нека припомним, че Китай е най- големият производител и вносител на злато в света към настоящия момент. Тази година Китай задмина Русия в класацията на страните с най-големи златни резерви, нареждайки се на шесто място.

Станете почитател на Класа