САЩ залязват?

Британският писател Сам Джерънс анализира причините, поради които САЩ е "бомба, чакаща да избухне" и защо, след като алармите са звучали повече от един път, не го прави. Перспективите не са добри. Просто трябва да дойде точното време.
Важни са проблемите пред американското общество, което се движи към самоунищожение. Сам Джерънс изброява предупрежденията и въпреки, че променливите сега изглеждат нормални, те образуват детонираща комбинация.
1 - Унищожаване на храните. Намаляването на броя на стопанствата е значителен през последните десетилетия: през 2012 г. са само 2 милиона. В допълнение, само 2% от населението живее в тях. Ако прибавим към това, че логистиката за разпределяне на храна покрива хиляди километри, каквито и да е проблеми ще причинят опасен недостиг.
2 - Слаба икономическа система. Чиста пяна - така я дефинира Джерънс. Тъй като стойността на долара определено е откъсната от златния стандарт през 1973 г., след това е била свързана с нефта и стойността й е била защитавана с войни. Какво става, ако САЩ загуби монопола в тази област? Упадъкът им е неизбежен. Според анализатора Вашингтон ще остане без гориво. Когато това се случи, масовото преселване към китайския юан ще бъде неудържимо.
3 - Увеличаването на употребата на наркотици. Само за десет години, използването на антидепресанти се е увеличило с 400 процента. Самото общество е ставало, повече от веднъж, жертва на това явление: много от случаите на стрелба на обществени места са извършени от хора, под влиянието на наркотици или прекъснали вземането на лекарства.
4 - Морален упадък. През 1930, за всички свои проблеми, хората знаеха какво е правилно и какво не е наред. Тази морална концепция се е загубила до формирането на днешното недисциплинирано и егоистично общество. Силен пример е Черен петък от 2013: участващи над 250 милиона души, които са похарчили 61 000 милиона долара, най-вече за несъществени продукти. Премазванията и смъртните случаи съпътстват тази лудост. Проблемът е, че това вече се възприема като нещо нормално.
Накъде да бягаме, когато системата се срива? Отговорът не е лесен. Джерънс каза, че "всички съставки за пълна декомпозиция с мащабни смъртни случаи са налице. " Остава само да чакаме да бъде натиснат спусъкът.

Станете почитател на Класа