Колумбийският райски остров, където мъжете изчезват безследно

Малкият остров Providencia можеше да бъде истински карибски рай, ако не бешеедна странност: голям брой от неговото мъжко население изчезва. Би Би Си обясни в специален репортаж какво е странното явление в красивия колумбийски остров.

Providence Island, който се намира в Карибско море и принадлежи към колумбийския департамент Санта Каталина, има всичко, за да бъде истински рай: палми, бял пясък и изумрудена вода, не е посещаван масово от туристи. Но идиличното място има скрита тайна. Според Би Би Си, голям брой хора са въвлечени в трафика на наркотици и след това изчезват.

Мястото е обитавано от 5000 - 6000 души. И докато дълго време островът успява да стои далеч от зловещия колумбийския наркотрафик, сега райското място преживява сериозен проблем.

Преди няколко години наркодилърите открили, че островитяните са отлични навигатори, с безценни знания на морето. "Островитяните четат океана по-добре от всеки, така че те биват наети като водачи на нарко моторници ", каза пред BBC местния журналист Ампаро Пантон. Уменията им носят много пари, но ако бъдат хванати, често се озовават в затвор далеч от Провидънс.

"Ние губим нашите хора." Жител на острова посочва, че най-малко 800 души са задържани в различни затвори в чужбина или просто изчезнали. Ако е истина - това показва, че един от всеки четирима мъже от Providence си е отишъл.

"Повечето семейства на острова са засегнати от този проблем, по един или друг начин. Губим нашата младеж", оплакват се островитяните. "Вече сме загубили 10% от поколението преди моето", казва един рибар на 26 години.

"Майките плачат, защото децата им никога не се връщат. Те биха могли да бъдат в затвор, навсякъде по света. Никой не знае къде са ", заключава той.

Станете почитател на Класа