Русия започва лов на джихадисти на ИД в Интернет

Русия е започнала създаването на многофункционална система, която може да открие в социалните мрежи, форуми и сайтове религиозни джихадисти на ИД, които отговарят за набирането на нови членове и разпространяват агресивна пропаганда сред руските интернет сайтове.
Руският научен екип, състоящ се от теолози, арабисти, социолози и специалисти в областта на информационните технологии, разработва програма за създаване на "портрет" на потенциалните рекрутиращи от ИД, заяви директорът на Центъра за изследване на Легитимността, Евгений Венедиктов, цитиран от вестник "Известия".

Програмата се нарича "The Demon of Laplace2.0" и е създадена, за да се противодейства на заплахата от екстремисти в социалните мрежи. Предишната версия е проектирана да идентифицира подозрителни дейности в различни обекти и акаунти, използвани за координиране на политически активисти. Версия 2.0, създадена през пролетта на 2015 г., е насочена към идентифициране на радикални ислямистки общности, заподозрени в принадлежност към кой да е клон на крайния ислям. Програмата извършва наблюдение на акаунти във Facebook, VKontakte и Twitter, наред с други социални мрежи.

По-рано през октомври тази година, лидерът на руската република Чечения, Рамзан Кадиров, от своя страна разкри, че разузнаването и специалните служби на Републиката получават помощ от мюсюлманските теолози за да се борят с рекрутиращите от ИД. "Нашите богослови доказват че джихадисткото виждане за исляма не съответства на религията, нито на Корана, нито на Суна. Така че ние работиме активно в сайтове, социални мрежи и канали на ИД за да им докажем че това, което те предлагат не е и никога не е било в Корана ", каза Кадиров.

Станете почитател на Класа