"Операция Голият Крал": план срещу правителството на Ево Моралес

Белият дом е направил тайно наблюдение на боливийския президент Ево Моралес, чрез нелегална операция, наречена " Голият Крал ", а американската пропагандна машина се стреми да подкопае законното правителство на Боливия под прикритието на борба с наркотиците.

В доклад, публикуван миналия месец от вестник "Huffington Post" и въз основа на документите, представени от тайния екс-информатор на DEA, Карлос Торо, се потвърдиха подозренията на президента Ево Моралес за подривни дейности на DEA в латиноамериканската страна. Информацията, предоставена от Торо разкрива, че една от основните цели на DEA в страната от Андите, е да докаже предполагаемата връзка на Моралес с трафика на наркотици в Боливия.
Анализаторът обяснява, че Карлос Toro фигурира като наркобос в продължение на двадесет години, преди да се оттегли в САЩ и казва, че „сега се страхува да бъде екстрадиран в Колумбия, защото, ако това се случи не би било трудно да предскаже бъдещето си",. Според експерта, ако американските власти действително са притежавали данни, свидетелстващи за участие на Моралес и членове на неговото правителство в трафик на наркотици, те са щели да ги използват отдавна. "Задълбочаването на мръсната пропаганда срещу боливийския президент и неговите сътрудници демонстрира бъдещите планове на американското разузнаване за дестабилизиране на това правителство", казва анализаторът.

Ево Моралес изгони DEA от страната си през 2008 г., обвинявайки я в подкупване на длъжностни лица, в нарушаване на правата на човека, в прикриване на убийства и други престъпления. Впоследствие, боливийските власти стартираха собствена стратегия срещу трафика на наркотици. Усилията им пожънаха сериозен успех. Според ООН, страната успя да намали отглеждането на кока с повече от 30% от 2010 г. насам.

Станете почитател на Класа