Коя е най-мощната армия в света?

Големите световни сили всяка година засилват своите армии и развиват по-нови конвенционални оръжия. Ето коя страна в момента има почти недостижимо превъзходство в тази област:
Компанията за финансови услуги Credit Suisse Group представи новия си доклад "Край на глобализацията или многополюсен свят? , който включва индекс на световната военна сила, наред с други фактори. За да създаде списък на най-мощните армии в света, учени са изследвали шест основни елементи на въоръжените сили: размерът на военната работна сила, танкове, бойни самолети и хеликоптери, самолетоносачи и подводници.

Първо място в класацията се заема от въоръжените сили на САЩ, които са получили индекс 0.94 (1.0 е максимума). На второ място е Русия (0.80), а трети е Китай (0.79). "Нашият анализ показва превъзходството на САЩ с 13900 самолети, 920 хеликоптера, 20 самолетоносача и 72 подводници военна мощ, надминаваща който и да е от най-близките си конкуренти", се казва в доклада. Нещо повече, "военните разходи в размер на 610 000 милиона през 2014 г., са по-високи, отколкото на следващите девет страни в списъка взети заедно."

Сред 10-те най-мощните армии в света също се включват Япония, Индия, Франция, Южна Корея, Италия, Великобритания и Турция. Разработчиците на индекса показват, че класацията включва само конвенционални оръжия , "които в нашата ядрена ера не са единственият показател на военна сила." Във връзка с това, 90% от ядрените оръжия в света се разпределят само между двете суперсили: САЩ и Русия.

Станете почитател на Класа