Русия потвърди: Путин и Обама ще се срещнат в Ню Йорк

Русия потвърди, че Владимир Путин и Барак Обама ще се срещнат в Ню Йорк, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент.

"Среща между президента на Руската федерация Владимир Путин и президента на САЩ Барак Обама е била договорена за понеделник в Ню Йорк," каза Песков, цитиран от Интерфакс.

Руският президент ще пристигне в САЩ в понеделник, за да вземе участие в 70-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Според руския външен министър Сергей Лавров, в речта си Владимир Путин ще засегне положението в Сирия, световната икономическа криза и вероятно санкциите срещу Русия.

Белият дом също потвърди, че срещата на Обама с Путин ще се проведе в рамките на Общото събрание на ООН. Президентът очаква да обсъди с руския си колега положението в Сирия и Украйна, с акцент върху спазването на споразумението от Минск от враждуващите страни в украинския конфликт.

Контактите между Путин и Обама се разредиха след кризата в Украйна. Последният път, когато те се срещнаха беше преди почти една година - през ноември 2014 г., когато те присъстваха на срещата на върха на АПЕК в Китай. През последните месеци, двамата лидери са говорили само три пъти по телефона.
Песков потвърди, че по време на престоя си в Ню Йорк Владимир Путин също планира да разговаря с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Станете почитател на Класа