САЩ блокира предложението на Русия за санкции към ИД

Съединените щати блокираха Руското предложение за включване на терористичната групировка Ислямска държава в списъка на санкциите на Съвета за сигурност на ООН като "независима единица", а не просто като едно от имената на Ал Кайда в Ирак.
"Не е тайна, че ИД е независима структура, която действа до известна степен като съперник на Ал Кайда. Въпреки това, в списъка на Съвета за сигурност със санкции срещу тероризма на ООН, тя се идентифицира като едно от имената на Ал Кайда в Ирак ", каза Иля Рогачев, директор в Министерството на външните работи на Русия. Москва ще продължи да повдига този въпрос, каза руският дипломат.

"Ние предложихме включването на ИД в списъка на санкциите на ООН като независима единица. Но нашите предложения са блокирани от Западните членове на Съвета за сигурност, особено от Съединените щати, под различни предлози," каза руският дипломат.

Според Рогачев, "САЩ смята, че ИД е Ал Кайда в Ирак, но с нова" запазена марка ", както и че Ал Кайда в Ирак вече не съществува, но Москва разполага с друга информация."

"Смятаме, че американците казват тези неща, защото искат да покажат, че укрепването на ИД и сегашния й успех не е продукт на Запада. САЩ поддържа безмерно опонентите на правителството на Башар Асад, включително важни ресурси, които са попаднали в ръцете на екстремистите ", каза той.

Дипломатът подчерта, че позицията на САЩ е "чисто политическа и няма почти нищо общо с антитерористичните мерки. Ето защо, Русия твърдо повдигна този въпрос пред Съвета за сигурност и ще продължава да го прави", каза Рогачев.

Станете почитател на Класа