Двете основни причини за изневяра

Ние никога няма да разберем какво точно кара милиони мъже и жени да търсят други отношения извън двойката, но повечето от тези авантюристи са разделени в две категории, казват учените.

На пръв поглед, причините за изневярата са толкова разнообразни, колкото самите животи на прелюбодейците. Въпреки това, учените от университетите на Вашингтон и Кънектикът казват, че повечето от тях могат да бъдат разделени в две основни категории.

Първата категория се отнася за хора, които са отегчени и недоволни от сексуалния им живот, казва Пепър Шварц, професор по социология в Университета на Вашингтон. "Те са били в една връзка дълго време и копнеят за нови емоции и често тези хора не търсят активно романс, а се възползват от една конференция или работна среща, за да го намерят".

Втората категория се състои от хора наистина нещастни във взаимоотношенията си. Тези прелюбодейци не изоставят своите съпрузи, поради определени обстоятелства, "например, заради децата или по икономически причини", припомня Шварц.

Разбира се, в тези две категории има нюанси. В случай на незадоволителни връзки, единият може да мъсти на своя партньор, въпреки че изследванията показват, че "отмъщението рядко мотивира романтика," казва той.

Парите също имат огромно значение. Според Кристин Мюнш, професор в Университета на Кънектикът, "колкото по-зависими сте от партньора си от икономическа гледна точка, толкова повече възможности имате да мамите, особено ако мъжете са тези, които имат по-малко доходи."

Станете почитател на Класа