Пентагонът изпраща в Шотландия подводница с балистични ракети на фона на напрежението с Москва

Американска подводница с балистични ракети е пристигнала в Шотландия през тази седмица, на фона на покачващото се напрежение между Вашингтон и Москва по украинския въпрос и натрупването на стратегически оръжия от Русия.

Според Стратегическо командване на САЩ (StratCom), подводницата USS Wyoming пристигнала в сряда във Faslane - военноморска база в Шотландия, като част от рутинна визита, съобщава "The Washington Free Beacon".

Посещението "показва близостта на отношенията по сигурността между САЩ и Великобритания, както и нашия ангажимент за колективната сигурност на всички страни-членки на НАТО," обясниха американските военни власти в кратко изявление.

По думите на говорителя на StratCom, Мат Милър, посещението е било планирано преди една година и няма връзка с регионални събития, нито е "насочено срещу потенциален противник."

Въпреки това, пристигането на USS Wyoming се извършва в контекста на новините за строителството в Русия на безпилотни подводници, способни да носят ядрени оръжия по няколко мегатона, което би застрашило пристанищата и крайбрежните зони на САЩ

Станете почитател на Класа