Москва: "Балтийските страни заменят свободата на изразяване за политически цели"

Балтийските страни са показали неуважение към принципа за свобода на изразяването като отказват влизане на журналистите от Русия, съобщи Министерството на външните работи на Русия след серия от инциденти.

"Сред постоянните потвърждения на Европейския съюз на ангажимента си към свободата на изразяване,този важен принцип е изоставян почти всеки ден в полза на политическите амбиции", се казва в изявлението.

Балтийските държави "автоматично мислят, че всеки, който е свързан в различна степен с Руските медии е враг и обект за преследване", съобщии Министерството на външните работи на Русия във връзка с поредица от инциденти с руски журналисти в Естония, Латвия и Литва.

Конкретно, на Марина Перекрестова, ръководител на отдела за мултимедии в информационна агенция „Росия Сегодня", бе отказано влизане в Естония "без никакво смислено обяснение", въпреки че има всички необходими документи за работа в страната.

Освен това, литовските власти съобщиха, че журналистката Галина Сапожникова, която работи за руския вестник "Комсомолская правда", е "персона нон грата, която представлява заплаха за националната сигурност."

Друг инцидент, който се споменава в изявлението беше отказът на Латвия да се даде възможност информационна агенция „Россия Сегодня" да открие офис в страната.

Според министерството, тези случаи ясно показват, "че изявленията на Рига, Талин и Вилнюс, които обещават да спазват принципите на демокрацията и свободата на словото, са демагогия".

Станете почитател на Класа