"Ужасяваща" руска огнехвъргачка в Ирак притеснява американската преса

Американското списание Popular Mechanics описва като" ужасяваща " самоходната огнехвъргачка TOS-1 Буратино руско производство, която иракската армия използва за борба с Ислямска държава. Нейният опустошителен ефект поразява техническите експерти.

"Когато TOS-1 се задейства, общо 24-те носени ракети, правят правоъгълник от 200 на 400 метра (около осем блокове сгради) в ад на земята за тези, които са вътре," обобщава списанието.

Това оръжие има много малко общо с огнехвъргачката обикновено инсталирана на танковете през Втората световна война. Подобно на тях, тя разпръсква облак от запалима течност във въздуха около целта и го запалва. Но също така той действа като множествен гранатомет с ефективен обхват между 400 и 5000 метра.

Разрушителният ефект е, че експлозията е много по-дълга и взривната вълна е по-гореща и по-мощна от тези, които предизвикват други конвенционални бойни глави. Кислородът около целта е изчерпан, причинявайки "частичен вакуум", обяснява "Popular Mechanics". Ако жертвите не умрат смазани от вълната на първоначалния натиск, те се задушават.
Оръжието дебютира публично през 1999 г. по време на втората антитерористична кампания в руската република Чечения. Въпреки това, военните на Запад са го видяли отблизо едва по време на сегашната война срещу ислямския екстремизъм в Ирак.

Изданието отбелязва, че това не е най-мощното конвенционално оръжие, което руснаците имат в своя арсенал. Тази привилегия принадлежи на вакуум бомбата, известна като бащата на всички бомби. С TNT еквивалент от 44 тона тя е най-малко четири пъти по-мощна от американския аналог GBU-43 / В.

Станете почитател на Класа