Рисунка на 210 години показва изменението на климата

Известният естествоизпитател Александър фон Хумболт, изчислил в рисунка на Чимборасо, изработена през 1802 г височината на ледника върху вулкана в Андите. 210 години по-късно, научните изследвания установиха, че ледникът в момента е на височина над изчислената от естественика.
Живопистта показва цялата информация за флората и фауната на Чимборасо, най-високата планина в Еквадор, събрана преди повече от два века от естественика. През 2012 г. изследователката Ная Моруета-Холм с датски и еквадорски колеги реши да предприеме експедиция, за да определи климатичните промени претърпяни от вулкана в течение на 210 години, съобщава El Pais.

Според нейните наблюдения, различни видове растителност, определени от Хумболт са се преместили нагоре към области, където те не могат да се размножават. "Това, което видяхме, е, че границата на растенията се е качила с повече от 500 метра, от 4600 на 5185 метра", заяви изследователката.
Що се отнася до горната граница, германецът ситуирал ледника на 4814 м надморска височина. А през 2012 г. учените трябваше да се изкачат до 5270 м, за да намерят лед.

"Нашите резултати показват, че синергични ефекти от глобалното затопляне и регионално земеползване имат силно въздействие върху природата, не само в умерените зони, където има много изследвания, но също така и в тропиците, където е мнозинството на биологичното разнообразие ", каза Ная Холм.

Станете почитател на Класа