Лавров: "Коалицията на САЩ срещу ислямската държава може да има различни цели"

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че сред основните въпроси, които ще бъдат разгледани от президента Владимир Путин в предстоящия му реч пред Общото събрание на ООН, ще бъдат основно "системни проблеми, които възникват във връзка с опитите за спиране на процеса на сформирането на нов многополюсен световен ред, който отразява обективното образуване на нови центрове на икономическа и финансова мощ и политическо влияние. "

Там се коренят проблеми като "борбата срещу тероризма, която трябва да се води без двойни стандарти", а също и "проблемът за едностранните мерки за процесуална принуда", обясни Лавров. Министърът добави, че в много конфликти в Близкия изток и Северна Африка "се правят опити да се прибягва до пряка намеса сила, както се случи в Ирак и Либия, в нарушаване на решенията на Съвета за сигурност на ООН."

Путин също така ще обсъди украинската и сирийската кризи, които също идват от тези системни проблеми, отнасящи се "до опита да се ограничи образуването на полицентричен свят."

По отношение на борбата срещу ИД, Лавров заяви, че партньорите на САЩ " или са създали тяхната коалиция по не добре обмислен начин от самото начало или целите й са различни от обявените . Когато се анализира работата на авиацията на страните-членки на коалицията, се създава. странно впечатление" обясни той. "Не бъркам като казвам, че някои членове на коалицията твърдят, че понякога имат информация за това къде точно и на какви позиции са подразделенията на ИД, но командирът на коалицията (естествено от САЩ) не дава зелена светлина за извършване на нападение", добави Лавров. "Аз не искам да се правят изводи и не зная, каква информация и съображения има командирът, но се получават такива индикации",.

Що се отнася до войната в Сирия, Лавров отново повтори, че Русия ще продължи да доставя оръжия в тази страна. Той също така заяви, че "да се изключи сирийската армия от борбата с ислямската държава е абсурдно. Само една координирана и деидеологизирана борба, без двойни стандарти и с подредени приоритети ще бъде ефективна", подчерта министърът.

Станете почитател на Класа