Дуел на "непобедимите": Руският танк Т-14 Armata срещу M1 Abrams от САЩ

След края на Студената война и разпадането на Съветския съюз, Русия продължава да развива нови бронирани превозни средства, като танка T-14 Armata, докато САЩ реши да модифицира доказалите се оръжия, като танка M1 Abrams. В коя страна са направили правилния избор?
Бронираните машини на СССР са сравнително прости, изключително устойчиви и са произведени в масови количества, спомня си военният експерт Дейв Маджумдар в статия за "The National Interest'". Но T-14 Armata изглежда е изключение от традиционния начин на изграждане на руски танкове.

Вместо прост дизайн, T-14 е оборудван с редица усъвършенствани инструменти, които не са реализирани в нито една страна, пише авторът. Освен това, руската армия е обърнала повече внимание на безопасността на членовете на екипажа, за които Armata има бронирана капсула, а кулата и стрелбата се контролират дистанционно. Така структурата на руския танк значително улеснява оцеляването на неговия екипаж.

Но дистанционно управление на кулата има и някои недостатъци, тъй като екипажът е изцяло зависим от електрониката, казва Маджумдар. В случай, че превозното средство получи щета в битка, то може да престане да работи. В този случай танкът е управляем, но без възможност за изстрели.

Сравнявайки Armata с модернизираната версия на M1 Abrams, все още никой не може да каже кой е по-добър, казва експерт. Модернизираният M1A3, ще бъде още по-мобилен, а оръдието му с гладка цев 120 милиметра - по-леко.
От друга страна, новите управляеми ракети ще позволят на M1 Abrams да удари цели на голямо разстояние. Но Armata също е оборудван със същите ракети, така че въпросът е кой ще стреля пръв.
В заключение, авторът подчертава, че Armata неизбежно ще има някои първоначални проблеми при внедряването в армията. Освен това, дали Русия ще намери финансови ресурси, за да произвежда големи количества от тези танкове? Но ако тези проблеми се решат, Т -14, ще бъде "страхотно" оръжие заключава авторът.

Станете почитател на Класа