6 причини да се страхуваме от Google

"За 15 години Googleq софтуерният гигант от САЩ, се превърна в най-мощната компания в света и постепенно поема контрола на ключовите отрасли на двадесет и първи век", казва френското списание "L'Expansion" и представя шест причини защо да се страхуваме от Google:
1. Google се смята за Бог. Компанията се стреми да създаде свръхчовек със следните три основни стъпки: борбата срещу смъртта (възложена на дъщерната Calico, която се очаква да увеличи с двадесет години средната продължителност на живота през 2035); ДНК секвенцирането и роботиката (гигантът купи осемте най-мощни компании в сектора). Робот колата на Google циркулира по калифорнийските магистрали без помощта на човек.
2. Google иска да мисли вместо нас. Фирмата ни придружава навсякъде чрез нашите смартфони, от събуждането до вечерното минаване през магазина и предлага да ни купи пица. "Търсачката скоро ще бъде в състояние да диктува на потребителя какво да прави, сякаш чете мислите му" казва списанието.
3. Google превръща клиентите си в продукти. "Google събира чрез търсачката милиони данни за всеки един от нас и безсрамно ги използва. Някои данни вече се продават-виждаме го всеки ден-а други ще бъдат съхранени и използвани по-късно", отбелязва изданието.
4. Google създава футуризъм. Служителите на Google работят в привилегирован кампус. Те вече имат собствени банки, фризьорски салони, сервиз за велосипеди и живеят по цял ден в този затворен кръг. Скоро те ще живеят в един футуристичен град, създаден за тях", прогнозира "L'Expansion".
5. Google се смята над закона. Маргрете Ферстагер, европейски комисар по конкуренцията, иска да докаже, че Google е виновен в злоупотреба с господстващо положение. Сред другите аномалии, търсачката е създала своя собствена услуга за сравняване на цените, която се появява в челото на списъка с резултатите от търсенето, а това вреди на конкурентите. "Google убива във всички сектори, където атакува" споделядва френската медия.
6. Google не иска да плаща данъци. Подобно на Facebook, Google оптимизира данъчната си система с помощта на сложни схеми. "Това е несправедливо и неетично. Сякаш държавите не могат да ги принуди да спазват правилата, като че Google е по-силна от тях", заключава изданието.

Станете почитател на Класа