Вижте разтопените реактори на АЕЦ „Фукушима”

Първият робот, който беше изпратен в радиоактивния реактор на АЕЦ „Фукушима", се повреди само три часа след началото на мисията си. Уникални снимки дават представа за разтопените реактори в японската централа, която аварира през 2011 година.
Над 300 000 души се наложи да бъдат евакуирани, след като три от шестте реактора се взривиха след огромно цунами, което доведе до огромни разрушения в Япония. Близо 16 000 души загинаха в резултат на природното бедствие и неговите последици.

Снимките са направени в рамките на мисията на робота да инспектира разтопените горивни пръти в единия от реакторите. Разработен от Hitachi-GE Nuclear Energy и Института за международни изследвания за извеждане от експлоатация, трябваше да функционира 10 часа на фона на радиацията, фатална за хората.

Втори робот трябваше да бъде изпратен в понеделник, но мисията бе отложена, докато инженерите не открият причините за повредата на първия.

От ТЕПКО (Tokyo Electric Power Company), компанията оператор на АЕЦ „Фукушима", признаха, че роботът е успял да изпълни само две трети от планираната за петък мисия в реактор 1. От компанията обаче добавиха, че са събрали достатъчно данни, за да се установи, че има път, по който да бъдат изпратени роботи на по-дълбоко в реактора.

Станете почитател на Класа