Путин: Бъдещото покачване на цените на петрола ще разтърси световната икономика

Руският президент Владимир Путин смята, че сегашният спад в цените на петрола в бъдеще може да разклати световната икономика поради вероятното прекалено рязко покачване.
В интервю за египетския вестник Ал-Ахрам в навечерието на визитата си в тази страна, руският президент каза "за Русия, като един от най-големите страни производителки на петрол в света, това ще означава някои проблеми, свързани с бюджетирането, с принос на публичните разходи за икономическия растеж и изпълнението на инвестиционните програми от нефтени компании ".
Путин подчерта, че в резултат на настоящите цени на нефта и природния газ, тези сектори са по-малко атрактивни за потенциалните инвеститори. "Те са принудени да се откажат от разработването на петролни находища в технологично сложни случаи, от инфраструктурни проекти, а от там - доставките на петрол на пазара ще намалява постепенно, но неизбежно", каза той.
"В един момент може да има мощна ценова корекция в посока на покачване, което ще доведе до реален икономически шок. Тези шокове са опасни за петролните производители или потребители и за световната икономика като цяло, " подчерта Путин.

Станете почитател на Класа