Следят белите акули убийци с робот и iPad

Плаващ робот бе пуснат за следене на големи бели акули в Тихия океан, като част от усилията да се изучат гигантските хищници, съобщава в.“Дейли мейл“.
Устройството улавя сигнали от маркираните риби на разстояние от 1000 фута в океана и изпраща информация за тяхното местоположение  чрез сателитен предавател. Изследователите виждат дори акулата и мястото, където се намира, чрез специално приложение за iPad
Учените имаха само предположение къде обитават тези акули убийци, а сега могат дори да проследят движенията им.
Проектът е реализират от учени от университета Станфорд в Калифорния, под ръководството на професор Барбара Блок. „Ние сме в 21 век и изпратихме робот на Марс, а още не знаем какво се случва в океана“, казва тя.
За едно осемдневно изпитание, водният планер е излъчил 200 засичания на 19 бели акули, които са се движели  край Северна Америка. Проследени са и мистериозни събирания на тези гиганти в средата на океана, нещо като „кафе-среща“, казва Блок.
Плуващият робот има слънчеви батерии и антена и може да се използва и за проследяване на риба тон и сьомга. Условието е рибите преди това да са били маркирани от учените с малки акустични предаватели, които излъчват звуков сигнали на всеки две минути.
Голямата бяла акула е най-голямата съвременна хищна риба. На дължина достига 6 м, а на тегло - 2,3 тона. Този вид акули са на първо място в списъка на документирани атаки срещу хора, въпреки, че основно те се хранят с морски бозайници, риби и някои птици.

Станете почитател на Класа