Откриха защо главният мозък на човека е толкова различен от този на приматите

Учени от няколко изследователски центъра на САЩ и Италия са успели да намерят ключовата генетична основа за големите различия по отношение на размера  и когнитивните способности на главния мозък при човека и другите бозайници, съобщава Лента.ру. Според изследването, публикувано в списание  American Journal of Human Genetics, разликата се дължи на количеството копия на протеиновия домейн  DUF1220, експресиран във всеки кодиран от протеина участък от човешкия геном.
DUF1220 (Domain of Unknown Function - "домейн с неизвестна функция") – е протеинов домейн (независим по своите функции елемент на протеиновата структура), кодиран от гена MGC8902 (така наречен „неизвестен ген“). Оказва се, че той е разпространен в човешкия геном много по-често, отколкото при другите бозайници. Геномът на човека има 212 копия от гена MGC8902, на шимпанзето - 37 копия,  при мишките  и плъховете – по 1 копие.
Функцията на този ген не е още съвсем ясна, но през 2006 г. учени от университета в щата Колорадо издигнаха хипотезата за връзка между него и мисловните способности на мозъка.
В тяхната разработка, публикувана в сп. Science, се отбелязва, че най-голямата експресия на DUF1220 е намерена в невроните в онези части на мозъка, които са свързани с процесите на познанието.
Сега учените от САЩ и Италия установяват строга зависимост между размера на мозъка и броя на копията на DUF1220, закодирани в генома. При човека този показател превишава 270 , при шимпанзето 125, при горилата 99, а при мишките само 1. В хода на изследването е била установена пряка връзка между количеството на DUF1220 и и обема на сивото вещество в главния мозък.

Станете почитател на Класа