Намериха нов онкоген при рака на гърдата

Американски учени откриха нов онкоген на рака на гърдата, съобщава „Бизнес стандард“.
Изследователи от Медицинската школа към университета Кейс Уестърн Резерв (Case Western Reserve University School of Medicine), под ръководството на д-р Марк Джексън, са намерили онкогена FAM83B с помощта на обективен скринингов метод. При силна експресия на този ген в клетките на млечните жлези нормалните започват да се държат като ракови.
Учените са използвали методиката на вмъкващата мутагенеза, която позволява да се получат нужните мутации в гените с помощта на въвеждане в клетките на участъци от ДНК. В хода на експеримента било установено, че премахването на FAM83B потиска пролиферацията на туморните клетки. Анализът на образци от тумора показват, че в раковите клетки значително е повишена експресията на този ген. Доказано било също, че  FAM83B е свързан с възникването на най-агресивния подтип рак на млечната жлеза, така нареченият тройно негативен карценом.
„Нашето откритие дава база за разработване на ново лечение, което ще позволи да се инхибира  FAM83B в агресивните видове рак, които са трудно лечими. Сега се опитваме да създадем лекарство, което ще потиска функциите на този ген, казва д-р Джексън.
Резултатите от изследването са публикувани в  Journal of Clinical Investigation.

Станете почитател на Класа