Мазнините са полезни - ускоряват процеса на отслабване

Не всички калории са еднакви и не е вярно, че се отслабва, като елиминираме мазнините в дневното си меню. Перфектната диета за намаляване на теглото трябва да се пренапише, съобщава АНСА, като се позовава на ново изследване на медици от Детската болница в Бостън, САЩ, публикувано в „Journal of American Medical Association“. Не само, че не трябва да се лишаваме от мазнини, но дори това намалява процеса на отслабване.
Изследването сблъсква ефекта от трите най-популярни диети и поставя тази с най-нисък гликемичен индекс начело с най-добри резултати. Трите диети са: Аткинс , която се основава на ниско съдържание на въглехидрати (само 10%, при 60% мазнини и 30% протеини), тази с 20% мазнини, 20% протеини и 60% въглехидрати и диетата с нисък гликемичен индекс (40% мазнини, 40% нерафинирани въглехидрати и 20% протеини).
„Една калория не е винаги една калория при различните диети, обяснява Давид Лудвиг, директор на центъра за борба със затлъстяването в американската болница, който ръководи изследването.
„Изучихме ефекта на диетите в дългосрочен план, защото само 1 на всеки 6 души запазва теглото си дълготрайно. Останалите веднага възстановяват загубените килограми. Сравнихме 300 калории от трите диети, забелязвайки, че предизвикват съвсем различни биологични реакции. Когато се елиминират мазнините, процесът на отслабване се забавя. По-добре е да се елиминират рафинираните въглехидрати и да се оставят „добрите“ мазнини в съчетание с интегрални въглехидрати, зеленчуци и бобови култури“ казва ученият. Това всъщност е диетата на ниския гликемичен индекс.
Гликемичният индекс е стойност, показваща скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма.

Станете почитател на Класа