Счупен бе рекордът за скорост на пилотиран електросамолет

Самолетът Long-ESA счупи рекорда за скорост на самолети с електрически двигатели. Това се съобщава на официалния уебсайт на проекта.
По време на изпитанията самолетът достигна скорост от 202,6 мили в час (326 километра в час). Предишният рекорд беше поставен по време на парижкия авиосалон „Бурже“ през 2011 година. Тогава френският апарат CRI-CRI успя да постигне скорост от 196 мили в час (315,4 километра в час).
Самолетът Long-ESA е бил пилотиран от Чип Йейтс, известен авиатор, а също собственик и президент на компанията  Flight Of The Century, разработваща електрически самолети. Новият рекорд беше установен в рамките на подготовката за трансатлантически полет, насрочен за 2014 г.
Самолетът Long-ESA се задвижва от двигател с мощност от 238 конски сили. Полетът е продължил около 16 минути - това се дължи на факта, че Йейтс не е пресметнал мощността на батерията. В съобщението на компанията се казва, че в близко бъдеще самолетите ще бъдат оборудвани с нов комплект батерии, което ще увеличи продължителността на полета, а така също и максималната скорост.
В момента има бързо развитие в областта на екологично чистите въздушни апарати. Наскоро пилотираният самолет, захранван със слънчева енергия - Solar Impulse, извърши първия трансконтинентален полет. За разлика от Long-ESA на този самолет е монтирана система от слънчеви батерии на борда, които осигуряват захранването на четири двигателя с мощност от 10 конски сили всеки.

Станете почитател на Класа