Виетнам и Япония се борят с китайския монопол в редкоземните минерали

Съвместен център за изследвания на редкоземните минерали отвориха Виетнам и Япония, за да се изправят срещу китайския монопол в доставките, предаде Би Би Си. Елементите са от критично значение за много модерни технологии, включително компютри, телевизори и въздушни турбини.
Китай произвежда над 90% от редкоземните материали, но налага стриктни ограничения върху износа. Виетнам има големи неизползвани резерви и се готви да се възползва от световното търсене. Една от страните, които са засегнати най-тежко от китайските ограничения, е Япония. Токио внася около 60% от китайското производство, предимно за електронната и автомобилната си индустрия. За да избегне зависимостта от Китай в тази област, Япония се опитва да намери алтернативи, като през 2010 г. подписа с Виетнам споразумение за сътрудничество в областта на експлоатацията на минералите. Смята се, че Виетнам е в Топ 10 на страните с редкоземни минерали. Двете са открили съвместно финансиран технологичен център. Той ще помогне за обработката и отделянето на рудата от редките елементи, които след това се изпращат в Япония.
Това не е решителна промяна, смята Тим Уърстал, високопоставен служител в института “Адам Смит” и експерт по редкоземните минерали. То обаче “е симптом за други неща, които се случват на пазара, които променят доставките от Китай към не-китайски източници”.
През март тази година Япония заедно с ЕС и САЩ представиха официално оплакване пред СТО за китайските ограничения на износа. Китай заявява, че е намалил износа, защото извличането на редкоземните материали от рудата е вредно за околната среда. Но според Тим Уърстал, друг важен аспект на китайското решение, е, че то е опит да накара “хората, които добавят стойност и произвеждат скъпи уреди, да преместят производството си в Китай, това е нещо, което някои хора не искат да правят”. Японско-виетнамският съюз им дава алтернативен източник, който е готов да доставя суровини, вместо да иска от тях да се пренесат в неговата страна.
В същото време японският автомобилен гигант Toyota Motor Corp съобщи, че негови експерти са разработили метод за производство на хибридни и електрически превозни средства без използване на скъпите редкоземни метали, предаде Ройтерс. Toyota, най-големият производител в света на икономични хибридни автомобили като Prius, може да изкара на пазара технологията след две години, ако цената на редкоземните елементи не отбележи спад.

Станете почитател на Класа