Програма „Христо Ботев“ образова с ново предаване

„Радиоенциклопедия“ е едно от най-новите предавания на програма „Христо Ботев“ на БНР, което образова слушателите всяка седмица във вторник, сряда и четвъртък от 16,00 до 16,30 часа, съобщиха от медията. Предаването представлява радиосериали, които в различните дни от седмицата са посветени на различни теми от областта на природните науки, математиката, културата, философията, историята, географията.
От утре, всеки вторник до края на август, слушателите на „Радиоенциклопедия“ ще получат отговори на въпросите дали Тадж Махал е царски дворец, дали думата „пирамида“ се е появила в Египет, наистина ли щраусът заравя главата си в пясъка и само червена ли е кръвта на животните. Темите на предаването всяка сряда са посветени на непознатото в България. Радиопътешествията започват от Тутракан, а слушателите ще научат как самоковец кръщава две рилски езера и защо старата чешма в центъра на Самоков става „сватовница“. От Сандански ще дойде отговорът какво е „дзиндзифка”, а слушателите ще разберат защо гр. Гоце Делчев е домакин на международния китарен фестивал.
Сред темите на „Радиоенциклопедия“ през август са още произходът на бирата, за която се оказва, че се произвежда от хилядолетия по нашите земи от траки и славяни, както и малко известни факти за производството на вино, мляко и суджук в България. Епизодите от радиосериалите могат да бъдат слушани и на сайта на програма „Христо Ботев“

Станете почитател на Класа