Руският филиал на News Outdoor води преговори за закупуване на Gallery Media

Руският филиал на компанията за външната реклама News Outdoor, която е част от News Corporation, води преговори да откупи дълга на основния си конкурент в Русия Gallery Media, предаде „Интерфакс“, цитирана от lenta.ru. Агенцията се позовава на два източника, запознати със ситуацията, единият от които е близък до Gallery Media, а другият – до инвестиционната банка Jefferies International, която представлява интересите на собствениците на облигации на Gallery. Дългът на Gallery Media възлиза на 175 млн. долара и е 100% обезпечен с акции. Неотдавна конкурентът на News Outdoor обяви технически банкрут на задълженията си.
Gallery от своя страна от май преговаря за преструктуриране на дълга. Отстъпката , за която News Outdoor е готова да погаси задължението, не е оповестена. За закупуване на акциите на Gallery Media има още двама претенденти.
От News Outdoor отказали да коментират информацията пред репортера на руското издание.
News Outdoor е най-голямата руска компания на пазара за външна реклама в страната. През 2008 г. пазарният й дял е бил 22%, а приходите й за 2007 г. възлизат на $380 млн. Gallery Media e вторият по големина оператор на външна реклама в Русия. Най-голям акционер в нея е компанията за дялово инвестиране Baring Vostok Capital Partners, която притежава 45% от Gallery. Близо 20% от акциите й са собственост на фирмата за глобални финансови услуги Morgan Stanley, а по-малко от 10% от Gallery Media са притежавани от Европейската банка за възстановяване и развитие.
През септември миналата година Рупърт Мърдок, който е собственик на 80% от News Outdoor Russia, заяви намерение да свие бизнеса си в страната. Тогава той водеше преговори за продажбата на дела си в руския филиал на News Outdoor Group на френската група JC Decaux. Месец по-късно обаче преговорите бяха прекратени заради финансовата криза.
Компанията за външна реклама News Outdoor има свои подразделения и в България, Чехия, Полша, Румъния, Украйна и Югоизточна Азия.

Станете почитател на Класа