Вестник съди правителството за подслушване на журналисти

Най-големият холандски вестник "Де телеграаф" ще съди правителството за подозрения в подслушване на четирима журналисти, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Делото ще се гледа в съдебната зала на 16 юли. "Де телеграаф", асоциацията на холандските журналисти и асоциацията на редакторите ще поискат разузнаването да спре да подслушва телефоните на репортери, за да се защити свободата на словото и да се гарантира сигурността на източниците.
През юни прокуратурата нареди обиск в дома на кореспондентката на изданието Йоланде ван де Грааф. Преди това разузнавателната служба арестува двама свои служители, заподозрени, че са предавали информация на журналистката, свързана с предполагаеми грешки на разузнаването по време на войната в Ирак през 2004 г.
През март "Де телеграаф" публикува статия на Де Грааф, в която се твърди, че холандското разузнаване "преписва" информацията на чужди служби. Авторката, която се позовава на източник от разузнаването, пише, че службата не е успяла да потвърди дали Саддам Хюсеин наистина е разполагал с ядрено оръжие.
Впоследствие холандската служба е поставила подслушвателни устройства в телефоните на Де Грааф и трима нейни колеги, твърди най-тиражираното печатно издание в Холандия.
Председателят на асоциацията на журналистите Хууб Елзерман определи подслушването като грубо нарушаване на сигурността на източниците. "Сега никой журналист не може да гарантира безопасността на своите източници", заяви Елзерман. Министърът на комуникациите Роналд Пластерик каза по националното радио "Е0", че разузнаването не може да подслушва телефони "без причина".


Британски репортери проследявали разговори на известни

"Нюз интернешънъл" e платила $1,61 млн. долара за уреждане на съдебни искове срещу репортери на компанията, които чрез частни детективи подслушвали телефони. Това писа в. "Гардиън", предаде Ройтерс. Засега няма коментар от британското вестникарско подразделение на световната медийна компания на Рупърт Мърдок "Нюз корпорейшън".
"Гардиън" твърди, че става дума за случаи, в които репортери са подслушвали личните телефони на публични личности, като използвали услугите на частни детективи.
През 2007 г. Клайв Гудман, редактор в "Нюз ъв дъ уърлд", бе 4 месеца в затвора за подслушване на телефоните на членове на кралското семейство. Депутат Джон Уитингдейл, който ръководи комисия, разглеждаща случая с Гудман, каза, че е обезпокоен от обвиненията в публикацията и обеща, че парламентарната комисия за културата, медиите и спорта ще поиска от компанията на Мърдок информация за плащанията, за които пише британският вестник.

Станете почитател на Класа