МИС и МС са най-недостъпни за репортерите

Най-затворени за журналистите са пресцентровете на Министерството на извънредните ситуации и на Министерския съвет, а най-труден и бавен е достъпът до информация от министерствата. Това сочат резултатите от изследването „Прозрачност на държавната и общинската администрация през погледа на журналистите“, представено от Мира Радева от МБМД.
Според анкетираните 200 журналисти от печатни и електронни медии в София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен и Монтана, местните власти са по-достъпни, отколкото централните ведомства и министерствата. 72% от запитаните получават информация за ведомствата от техните пресцентрове, 66% - от сайтовете на министерствата, 61% - от пресконференциите, а 30% - от министрите. Репортерите разчитат основно на личните им неформални контакти, допълни Радева. Проучването бе оповестено на представянето на новите членове на комисията за етика в печата и на тази в електронните медии. Те са съставени от 12 членове от три квоти - на журналистите, на издателите и на независимата квота.
Сред представителите в комисията за електронни медии са Светла Петрова от bTV и Цветанка Ризова от Нова тв, Васил Самарски от радио "Вис Виталис", Кирил Вълчев от "Дарик“. От независимата квота са Александър Кашъмов, Цеца Евтимова и Румяна Бъчварова. В комисията по етика в печата от квотата на журналистите са Генка Маркова от вестник "24 часа", Валерия Велева от "Труд", от квотата на издателите Димитър Друмев от "Санома Блясък", юристът Радомир Чолаков и Весела Вацева от Българската асоциация на регионалните медии.

Станете почитател на Класа