Новият собственик на „Кейбълтел“ купува и „Евроком“

Даниела Стефанова

Инвестиционният фонд EQT V се готви да стане собственик и на „Евроком кабел мениджмънт“. Наскоро той придоби и другия голям играч на българския пазар - „Кейбълтел“. Новата сделка ще се реализира чрез съдружника му EQT V Limited.
Купувачът е подал уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), става ясно от публикуваното на сайта й съобщение. Фондът EQT V инвестира предимно в Северна Европа и няма дъщерни предприятия у нас, а генерира приходи чрез международните си дружества Sanitec и Cimbria.
Според експерти новата концентрация ще окаже влияние на пазара на платена телевизия, достъпа до интернет и фиксираната телефония в България.
Миналата година „Кейбълтел“ и „Евроком“ обявиха, че са договoрили сливането си, и бяха внесли уведомление в комисията. Купувач беше регистрираната в Холандия FN Cable Cooperatief, която контролира собственика на „Евроком“ - FN Cable Holdings. Впоследствие по финансови причини сделката не беше финализирана. Развалянето й се случи въпреки одобрението на регулатора.
Междувременно в края на май агенция „Блумбърг“ съобщи, че инвестиционният фонд Warburg Pincus, който е непряк собственик на „Евроком“, планира продажбата на звеното си за кабелна телевизия и интернет в Централна и Източна Европа - FiberNet Communications. Базираната в Унгария компания контролира и българската "Евроком“.

Станете почитател на Класа