„Перла“ е най-гледаният сериал в родния ефир

Румяна Кънчева, Георги Дойчев

Най-гледаният сериал от април до сега е новостартиралата по bTV теленовела „Перла”. Несъмнено за високите резултати на турския сериал влияние оказва и излъчването му в часовия пояс между 20 и 22 часа, но водещото при него е наситеността с множество сюжетни линии и криминални случаи. Появата на „Перла” в най-атрактивното тв време е предшествана от големия успех на друг турски сериал в българския ефир. „1001 нощи” по Нова тв е първият турски сериал, постигнал толкова голяма гледаемост, въпреки позиционирането му в ранния следобед между 16 и 18 часа. С рейтинги съответно 11,7% на „Перла” и 9,9 на „1001 нощи”, на база всички на възраст 4+ години, двете турски продукции заемат челните места в Топ 20 на сериалите, излъчвани последното тримесечие по БНТ1, bTV или Нова тв.
„Перла” е пръв по среден рейтинг и в двете различаващи се по своето тв поведение целеви групи – хората на възраст 4+ и активното население между 18 и 49 г. Втората позиция при аудитория 4+ е за „1001 нощи”, докато при 18-49 г. водещата теленовела по Нова тв отстъпва второто място на българския сериал „Забранена любов”. Той попада сред Топ 3 и в двете целеви групи.
Условно най-предпочитаните сериали през последното тримесечие могат да бъдат обособени в две категории. От една страна, са тези, които са наситени с любовни истории и драматични съдби, ориентирани към силно консумиращата телевизия група на жени в по-горните възрастови групи. От друга страна, са продукциите, които извеждат потребителя далеч от битовия контекст на всекидневието и като че ли са предназначени за по-младата и динамична аудитория.
При 4+ и петте най-предпочитани сериала са теленовели. Той е преобладаващият жанр сред сериалите. С водещи позиции от други жанрове, които разчупват класацията и в двете целеви групи, са „Д-р Хаус” (Нова тв) и „Шепот от отвъдното” (bTV), излъчвани във вечерния пояс. Предпочитанията на аудиторията илюстрират интерес и към драма, крими, комедия, сапунена опера. Представителят на последния жанр – „вечният” сериал „Дързост и красота”, показван от години по БНТ1, продължава да се радва на зрителски интерес и попада в десетката на най-гледаните сериали (на база възраст 4+).
Аудиториите на теленовелите имат сходен демографски профил – около 2/3 от аудиторията на най-рейтинговите теленовели - „Перла” и „1001 нощи“, са жени. Преобладават тези на възраст 65+, живеещи в малки градове и села, със средно образование. Сходен е профилът и на „Дързост и красота”. За разлика от другите теленовели българският сериал „Забранена любов” се отличава с по-млади зрители. Другите жанрове сериали се „целят” в по-различна аудитория - за сравнение около 1/3 от аудиторията както на „Д-р Хаус”, така и на „Шепот от отвъдното”, е на възраст до 35 г. Двата сериала, класиращи се на четвърто и пето място сред зрителите на възраст 18-49, имат по-голям баланс, в разпределението мъже – жени: приблизително 40% на 60%. По-предпочитаният от двата в столицата и големите градове е „Д-р Хаус”.

Станете почитател на Класа