Reuters се делиства на борсата, синдикатите в АFP стачкуват

Канадско-британският информационен гигант Тhomson Reuters сваля акциите си от търговия на борсата в Лондон. В тази насока се предвижда делистването и от американската борса Nasdaq. Целта е да се намалят разходите и да се улесни управлението, съобщи Би Би Си. Ако това се случи, то акциите на Reuters ще могат да бъдат търгувани „само“ на две борси – в Ню Йорк, и в Торонто. Акционерите трябва да се произнесат по казуса на 7 август. Според официалната информация делистването от двата пазара е и свързано с опростяване на корпоративната структура. Информационната група съобщи, че целта й е да обедини двойната си структура, създадена, след като през април 2008 г. Reuters бе купена от канадския й конкурент Томсън Thomson Corp.
Главният изпълнителен директор на компанията Том Глосър уточни, че двойната структура е била предвидена, за да се запазят инвеститорите след сливането. В момента обаче дялът на британските акционери е едва 5 процента. Глосър подчерта ангажимента на компанията към лондонския й офис, където работят над 5000 души. Като част от операцията се предвижда обратно изкупуване на акции до 500 млн. долара. Според един от големите акционери в Thomson Reuters – ValueAct Capital, които имат 12 млн. акции, делистването от Лондон е свързано с това, че там книжата на компанията се търгуват на по-ниска цена. Това от своя страна се отразявало и на инвеститорите в САЩ и Канада, което намалявало интереса към компанията.
Reuters e основана от родения в Германия Паул Юлиус Ройтер в Лондон през 1851 г., припомня ДПА, цитирана от БТА Reuters Telegram Company, става публична за пръв път през 1865 г., а на борсата в Лондон книжата й се търгуват от 1984 г." Ангажиментът ни към клиентите, служителите и други акционери в Обединеното кралство и Европа не се променя от мястото, на което търгуваме акциите си", заяви още Глосър. Плановете на компанията нямало да засегнат бизнеса, финансовата й позиция или нейните 50 000 служители.
По същото време служителите на агенция AFP вчера спряха за три часа работа, за да участват в митинг и да връчат петиция в Министерството на културата в „името на независимостта и оцеляването“, предадоха световните агенции. 15 000 французи, сред които 2500 журналисти и много политици от опозицията, се подписаха срещу "всяка промяна на статута, която би довела или до превръщането на АFP в правителствена агенция, или тя да бъде предоставена изцяло или отчасти на частни компании". Синдикатите от агенцията подчертават, че нейният президент и главен изпълнителен директор Пиер Лует възнамерява да превърне АFP в "национална агенция с публични капитали". Те твърдят, че новият статут ще открие пътя за приватизация. Съюзът на синдикатите планираше за по-късно снощи да връчи същата петиция, придружена с подписите, в Националното събрание и в Сената.

Станете почитател на Класа