Иво Сиромахов, отговорен сценарист в „Шоуто на Слави“: Политиците нахлуха в риалити форматите от отчаяние


Завършил е специалност театрална режисура в НАТФИЗ през 1996 г. Като студент работи в БНР, където в продължение на 5 г. води предаване заедно с Ути Бъчваров. Режисирал е пет театрални постановки, сред които „Женитба“ на Гогол и „Макбет“ на Шекспир. От 1998 г. до 2000 г. работи във вестник „24 часа“ като автор на политически фейлетони и завеждащ отдел „Култура“. От 2000 г. е отговорен сценарист на „Шоуто на Слави“ по bTV.
Автор е на книгите „Една нощ в гробищата“, „Оптимистична теория за българския секс“, „Дневници и нощници“. Преди дни от печат излезе най-новата - „Още дневници и нощници“.



- Защо продължи с „Още дневници и нощници”?
- Продължих “поради големия зрителски интерес”, както се казва. Първата книга “Дневници и нощници” беше преиздадена три пъти и това ми даде стимул да напиша продължение. Нощниците в случая не са дреха, а са по-скоро описания на нощните преживявания на героите.

- Втората ти книга излиза година след първата – с какво е по-различна, има ли нови персонажи на гавър-версиите, или Омир още е военен кореспондент на вестник „Ахейски новини”, а Шекспир - копирайтър?
- Омир и Шекспир си останаха герои от първата част. В “Още дневници и нощници” персонажите са Архимед, Наполеон, Александър Македонски, Хитлер, Сталин, Лейди Даяна, Елвис Пресли и др.

- Отново ли биографиите на исторически личности те вдъхновиха?
- Историята винаги ме е вдъхновявала. В “Още дневници и нощници” стигнах до хипотезите, че Наполеон е бил екскурзовод, който е водел големи групи от френски туристи из Европа и от време на време са се сбивали с други групи туристи. Хитлер според мен е търгувал с недвижими имоти и е провеждал една по-агресивна бизнес политика на имотния пазар. А Елвис Пресли е жив и се крие в България под името Цецо Елвиса.

- Защо пак няма български дневници?
- Защото в България господства едно комплексарско отношение към историята. Ако тръгнеш да иронизираш някоя личност от миналото, всички ти скачат и те обвиняват в нихилизъм. У нас непрекъснато се говори колко славна история сме имали. Това, разбира се, е факт, но не може постоянно да сме обърнати с лице към миналото, защото тогава показваме задника си на бъдещето.

- Доколкото знам някои продуценти се бяха разпознали в продуцента от арменски произход Киркор Колумбиян. Има ли пак подобни подводни камъни?

- Книгата ми разказва за отминали времена и няма нищо общо с българската действителност. (Смее се.) Когато разказах историята на амбициозния, но не особено талантлив продуцент Киркор Колумбиян, не съм имал предвид конкретна личност. Ако някой се е разпознал, това е плод единствено на неговата мнителност.

- Политиците напоследък използват предимно риалити форматите и забавните предавания за изявите си. На какво се дължи тази тенденция?
- Според мен го правят от отчаяние. Чудят се къде да се чеплезят, та някой да им обърне внимание. Очевидно искат да ни внушат, че политиката е някакъв вид сеир. Дали обаче политик от ранга на Маргарет Тачър би участвала в риалити шоу?

- Преживява ли ренесанс политическата тв сатира, други телевизии започнаха опити в жанра?
- Има ли вече опити в жанра? (Смее се). Това е чудесно. Дано някой ден да видим и някой успешен опит.

- Как би изглеждал дневникът на българския кандидат-депутат например? А на риалити форматите „Мюзик айдъл” и „ВИП брадър”?

- Не знам, а и не ме интересува. Далеч съм от трепетите както на депутатите, така и на брадърите.

- „Шоуто на Слави“ ще се лиши ли от гостуването на политици в навечерието на изборите за национален парламент?

- Да. Безсмислено е да ги каним, защото нямат какво ново да кажат. Не знам дали има човек, на когото да не са втръснали лъжите им.

- Направихте подписка с искане за референдум за промяна на избирателната система. Доволни ли сте от наличието на 31 мажоритарно избрани депутати?
- Не. Според социологическите проучвания 85 процента от българите искат мажоритарна избирателна система. Но депутатите са против нея и не я допускат. Излиза, че волята на 240 негодници тежи повече от волята на 85 процента от гражданите. Това демократично ли е?

- Защо подкрепихте Валерия Петрова за мажоритарен кандидат?
- Защото би било много хубаво, ако в парламента влезе поне един свестен човек, който да противостои на партийните тиквеници.

- Как изглеждат отношенията власт-медии през последните четири години?
- Както винаги тези отношения протичат в духа на позитивното лицемерие.

- В период на криза се увеличава гледането на телевизия. Не ви ли притеснява тя за предстоящото турне? Къде ще мине то и кога стартира?

- Не, не ни притеснява. Турнето No Mercy ще е през август. В момента уточняваме в кои градове и на кои дати ще изнесем концертите.

- Защо по форумите се заговори, че „Бягство към победата” е компилация от чужди формати?
- Не знам. По принцип българските форуми са пълни с изключителни експерти във всички области, които знаят всичко за всички неща. Истинска беда е, че обществото не ги наема на работа и техният огромен интелектуален потенциал се пилее в безутешните степи на интернет пространството.

- Очаква се СЕМ да ви наложи наказания заради колене на кокошки пред камерата. Има ли преднамереност в действията на регулатора, или това е сред основните проблеми на медийната регулация у нас?

- Не искам да коментирам работата на СЕМ. Толкова ниско не бих паднал.

- На Хемингуей му идвало да се гръмне, след като прочел „Още дневници и нощници”, а Каспаров бил матиран. На теб как ти понася?

- Очевидно книгата ми се отразява зле на великите личности. На мен ми действа добре. (Смее се.)

Интервюто взе Андриана Михайлова

Станете почитател на Класа