Политиците вдигат рейтинга на сутрешните блокове

Маргарита Донкова, шеф на отдел „Изследвания“ TNS TV Plan

Сутрешните блокове на трите национални тв канали се превърнаха в трибуна за изява на политиците по време на предизборната кампания за Европейски парламент (18 май – 05 юни). От гледна точка на отчитане на зрителски интерес, евровотът не увеличи публиката в часовия пояс от 06,45-09,30, но повлия позитивно на сутрешните блокове на 3-те национални телевизии. При сравнение на достигнатите нива на гледаемост в периода 18 май-08 юни тази година и същия на 2008 г. се наблюдава ръст на аудиторията на възраст 18+ г., по-съществено изявен за „Тази сутрин” по bTV (5,0% срещу 5,3%). Конкурентните “Здравей България” и „Денят започва” също бележат увеличение, макар и с 0,1%.
Как изглеждаха сутрешните блокове по националните телевизии по време на предизборната кампания за евровота? Концепциите на трите предавания за отразяване на кампанията се различаваха в известна степен. Николай Бареков въпреки опитите да организира диспут между политически опоненти заложи основно на индивидуални разговори интервюта с представителите на различните партии. Водещите на „Денят започва” по БНТ1 всеки ден, с изключение на вторниците, провеждаха с политиците диспути на определени теми. „Здравей България” по Нова тв в най-малка степен обърна внимание на изборната тематика.
На финала евровотът не размести класацията на трите предавания спрямо предходни периоди – водещ остава блокът на bTV, който привлича близо половината от гледащите в този часови интервал (средно 330 хиляди зрители или 5,3%), следван от „Здравей България” с рейтинг 2,5% и „Денят започва” (рейтинг 1,5%). И по трите канала часовите интервали, посветени на политиците имат по-висок рейтинг от средния за цялото предаване и без съмнение интересът отразява популярността на отделните политически личности и партии. Анализът на появяванията на политиците в „Тази сутрин” потвърждава изборните резултати – над половин милион зрители над 18 г. (рейтинг 8,0%) е привлякло интервюто с Бойко Борисов на 4 юни, следвано от изявата на Иван Костов на на 18 май - рейтинг 6,5%. Разговорът на Бареков със Сергей Станишев е бил проследен от 345 хиляди избиратели или 5,5% от хората над 18-годишна възраст. Опозицията в лицето на новите партии - Яне Янев (РЗП) и Емил Кошлуков (ЛИДЕР и „Новото време“) е в първата половина на класацията на „Тази сутрин” и привлича около 390 хиляди зрители. Като цяло интересът е по-скоро в посока „да чуем какво предлага опозицията, отколкото да видим управляващите”, съответно аудиторията на интервютата на политиците от БСП е по-малка по обем в сравнение с изявите на лица от други партии. Все пак Ивайло Калфин и Илияна Йотова се най-добре представилите се политици от БСП.
В „Здравей България” освен обичайните представяния на икономически платформи, анализи на политолози и социолози, изборите бяха засегнати от гледна точка на избирателя и използваните техники за водене на предизборна кампания. Темата „Морално ли е, законно ли е да се агитират граждани по телефона”, дискутирана в три сутрешни предавания на Нова тв е видяна от 240 000 зрители.

Станете почитател на Класа