Жури и SMS-и ще избират победителя в „Евровизия“

Васил Иванов

За първи път тази година победителят в конкурса за песен „Евровизия“ ще бъде избран не само чрез SMS-и, но и чрез гласовете на специално жури. Тежестта на двете форми за вот е по 50%. Това съобщи главният редактор на редакция „Музика и забава“ на БНТ1 Любен Кънчев.
Всяка държава – участничка в песенната надпревара, ще изпрати по петима човека в журито. Изискванията към тях са да са музикални професионалисти и да са на относително различни възрасти. Кънчев не издаде имената на тези, които ще заминат за тазгодишните финали в Москва, тъй като по изискване на Европейския съвет за радио и телевизия (EBU) трябва да бъдат запазени в тайна. Не само зрителите, но и журито няма право да подкрепя песента на собствената си страна. По подобен начин се определя победителят в детската „Евровизия“. Според Кънчев журито не би променило драстично резултата, защото неговите представители също са пристрастни и изразяват предпочитанията си на геополитическа основа.
БНТ е внесла предложение за промяна на регламента на „Евровизия“ да няма полуфинали. В момента песните се отсяват чрез два полуфинала – на 12 и 14 май. Жребий определи България да се представи на първата дата. Правилата на конкурса позволява за песните да се гласува само от страните, които са разпределени за един и същи ден – например българското парче ще се лиши от вота на съседна Гърция, тъй като нейният представител ще се изявява на 14 май. От „Сан Стефано“ 29 предлагат още месец преди състезанието да се направят тв презентации във всички страни. Целта е зрителите да се запознаят по-рано с песните и да не гласуват първосигнално и „по съседски“. Засега няма отговор от централата на EBU.
Българската делегация тръгва за Москва в неделя, а на 8 май песента Illusion на Краси Аврамов ще бъде представена на специална българска вечер. Неин водещ ще бъде Драгомир Драганов, а на сцената с Човека глас ще излязат още Петя Буюклиева, Ивелина Балчева и Ани Лозанова. Финалът на „Евровизия“ ще се състои на 16 май в руската столица и тогава право на вот ще имат всички държави, участващи в конкурса.
От БНТ съобщиха още, че сателитният канал на медията, предназначен за българи в чужбина, БНТ САТ, навършва утре 10 години. По този повод „Шоуто на канала“ ще бъде посветено изцяло на сателитния канал. Гости в студиото ще бъдат Йълдъз Ибрахимова, Милена Славова и холандската група „Чубрица“, която изпълнява български фолклор.

Станете почитател на Класа