TV7 излъчва премиерни за България заглавия

На 15 февруари (събота) TV7 ще излъчи премиерното за България заглавие „Завладяването на Константинопол". Сблъсъка между Римската и Османската империи зрителите на TV7 ще проследят в праймтайма на телевизията от 20:30.
Филмът ни пренася в средата на XV в., за да ни направи свидетели на управлението на Мехмед II и неговите стъпки по пътя към завладяването на считания за „непревземаем" дотогава Константинопол. Той сключва временно примирие с унгарци, сърби, поляци, дори и с Папата. Имайки нужното спокойствие, султанът удвоява флотата си и започва да строи крепости, в близост до Константинопол. Европейските държави забелязват намеренията на младия Мехмед, но затънали в собствените си проблеми, се оказват неспособни да окажат помощ, a Папата безуспешно се опитва да организира кръстоносен поход. Така на 2 април 1453, Константинопол осъмва обсаден от 160-хилядната армия на султан Мехмед.
„Кюсем султан" е предложението на TV7 за 22 февруари (събота), 20:30. Махпейкер Кюсем Султан е една от съпругите на османския султан Ахмед I (по чиято заповед е построена Синята джамия в Истанбул), майка и Валиде султан на Мурад IV и Ибрахим I. Тя е най-влиятелната жена в историята на Османската империя, която управлява самостоятелно два пъти - от 1623 до 1632 и от 1648 до 1651. След смъртта на Ахмед І през 1617, Кюсем е преместена в Стария дворец, където са пращани жените на покойните султани. През 1623 обаче се завръща като Валиде султан на сина си Мурад IV. Поради непълнолетието на сина си Кюсем валиде султан започва да управлява самостоятелно като негов единствен регент до навършване на пълнолетието му през 1632. Така тя остава в историята, като единствената жена, управлявала официално и самостоятелно една ислямска империя. След смъртта на Мурад ІV на престола се възкачва брат му Ибрахим I, който поради менталните си проблеми не може да управлява самостоятелно огромната империя. Това дава възможност на Кюсем да продължи да диктува политиката в Османската империя. Ибрахим I е убит в заговор, след смъртта му Кюсем изпреварва събитията и провъзгласява за султан сина на Ибрахим І, внука си Мехмед IV. И този път Кюсем се обявява за единствен регент на малолетния султан и като такава тя управлява от 1648 до 1651. Най-голям враг на Кюсем се оказва майката на невръстния султан - Хатидже Турхан...

Станете почитател на Класа