БНР излъчва наживо спектакли от Метрополитън

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио продължава традицията да излъчва на живо съботни спектакли - матинета на „Метрополитън опера“.

След откриването на творческия сезон на първия оперен театър на САЩ, който се състоя на 7 декември със спектакъла на операта „Риголето“ от Джузепе Верди /в ролята на Джилда се представи българското сопрано Соня Йончева/, в ефира на националната културна програма на БНР ще прозвучат и оперните шедьоври: „Фалстаф“ /Верди/ на 14 декември, „Русалка“ /Дворжак/ на 8 февруари, „Княз Игор“ /Масне/ на 1 март, „Вертер“/Масне/ на 15 март, „Сомнамбула“ /Белини/ на 29 март, „Бохеми“/Пучини/ на 5 април, „Андре Шение“/Джордано/ на 12 април, „Така правят всички жени“ /Моцарт/ на 26 април, „Пуритани“ /Белини/ на 3 май, „Пепеляшка“ /Русини/ на 10 май.

Следващата 2014 година програма „Христо Ботев“ посвещава на 100 годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов. Първата среща с голямото му изкуство ще бъде в „На опера в събота“ на 11 януари. Точно в 20 часа ще прозвучи една от най-знаковите опери записани от легендарния певец - „Борис Годунов“ на Модест Мусоргски, като Борис Христов изпълнява партиите на самия цар Борис, на Пимен и на Варлаам.

През новата година, в поредицата „На опера в събота“ ще бъдат излъчени всички големи опери записани от Борис Христов, сред които „Дон Карлос“ и „Ернани“ на Верди, „Мефистофел“ на Бойто, „Фауст“ на Гуно, „Иван Сусанин“ на Глинка, „Роберт Дяволът“ на Майербер.


Станете почитател на Класа