New York Times след Daily Mail по брой дигитални потребители

Една от посоките на медийната еволюция е дефинирана от очакваната перспектива в световен мащаб, в рамките на идващите десетилетия, хартиените вестници да трансформират формата си в дигитална. Крайните медийни анализатори дори предричат изчезването на печатните издания, въпреки че днес никой не иска да повярва в такава прогноза.
Водачеството в световното състезание за най-четен вестник в глобалната мрежа се промени рязко, след като ComScore обяви последните си данни, според които лидерът The New York Times (NYSE: NYT) - успял да привлече 44.8 милиона уникални посетители през декември, отстъпва на Daily Mail с 45.3 милиона интерактивни читатели.
116 години след появата на първия брой наследниците на Алфред Хармсворт успяха да победят янките, което е комплимент за усилията на традиционното издание да наложи силата на журналистиката и в цифровото пространство и ера.
Разбира се, във всяка тенденция има характерни нюанси, които трябва да бъдат отчетени. Така е и с параметрите на дигиталната статистика.
От NYT изразиха тезата си ,че Mail калкулира в общия брой читатели и немалко неактивни акаунти (регистрирани само като име на потребители и пощенска кутия), които не дават реално цифрата на конкуренцията. Но все пак признават, че за последните пет години британският всекидневник е успял да реализира отлични резултати в привличането на читатели, за което говорят и резултатите на ComScore.
Често в изследванията се обобщават данните за британската преса като част от общия пазар, но в онлайн надпреварата много различия дават отражение в производството на информация. Така например между Daily Star и Financial Times разликите са големи по отношение на целите, стремежите и ресурсите на двете медии. The Star разполага само с 57 журналисти, докато за международния бизнес лидер FT пишат 450 журналисти, 110 от които работят извън пределите на Великобритания.
Централата на Mail Online в Кенсингтън има само 25 места и терминали. В Ню Йорк изданието разполага с 20 души персонал, девет в Лос Анджелис (а повечето снимки се купуват отделно). Разходите, които правят двете издания, са несъизмерими – в това число и ресурса за заплатите. NYT все още се стреми да редуцира броя на журналистите от 1250 журналисти на 1000. Mail Online успя да овладее загубите и има стабилен тренд на постъпленията си, като реализира чиста печалба за миналата година в размер на £ 15 милиона.
Все пак за по-ниския темп на растеж на читателите трябва да бъде отчетен фактът, че The New York Times въведе платен достъп, независимо че отвъд paywall-a изданието предоставя пълен информационен пакет за читателите си в рамките на общ абонамент, във всички формати, адаптирани за най-новите приложения на мобилните персонални устройства. Редакционният екип обаче съвсем стриктно и ревностно интегрира целия информационен поток във всички информационни канали, като предлаганото съдържание в интернет се превърна в естествено продължение и развитие на публикациите в принта.
Новият световен шампион - Daily Mail, за разлика от NYT вижда нещата под друг ъгъл. The Mail отхвърля каквато и да е форма на интеграция между принта и онлайн формата. Точно поради тази причина онлайн съдържанието има отделен отговорен редактор - Мартин Кларк, който е свободен да произвежда дигитална версия, която в края на деня е изключително различна от това, което е планирал Пол Рас за печатното издание. " За мен интерес представляват човешките истории и рефлексията на новините върху обществото“, обяснява Кларк, който се радва на растящия интерес и сред американската аудитория.
Въпреки че първенството за дигитално лидерство е динамично и оспорвано, Journal Register group в Щатите и the Guardian на Острова посочват, че не са далеч дните, в които трансформацията към онлайн формата ще доминира над ограничените хартиени формати, които ще останат в ограничен мащаб.
Daily Mail се радва на 4.5 милиона читатели на Острова всеки делничен ден, като издателите не предвиждат да се отказват от печатната форма поне в перспективата на следващите 10 години. В контраст – неговият съперник „Телеграф“ твърди, че реализирането на печалби онлайн надвишават многократно печатната форма.
Като още едно доказателство за предстоящата медийна еволюция дойде решението на френския вестник "Трибюн" да спре своя хартиен вариант.
Икономическото издание ще бъде достъпно само в интернет. Значително е намален и броят на списващите вестника – от малко над 130 журналисти, редактори и фотографи са оставени на работа 50 души.
"Трибюн" пострада сериозно от двете тежки кризи за последните 36 месеца, които се отразиха върху работата и на други медии в страната. Вестникът беше в крехко финансово положение и приходите му до голяма степен зависеха от рекламите. Това принуди ръководството на "Трибюн" да вземе в края на ноември миналата година тежкото решение за спиране на печатното издание.

Станете почитател на Класа