Технологиите преформатират новото възприемане на аудио-визуалните продукти

Иновациите и технологиите променят все повече света около нас, медиите и най-вече начина и езика на консумирането на аудио-визуалните продукти. Съдържанието вече достига до нас в различни форми през различни пътища. Все по-ясно е, че новите серии от „умни“ телевизионни продукти и новите „магически“ дистанционни в ръката на потребителите ще гарантират лесен достъп до съдържанието, а приложенията ще ни донесат многообразието при гледането на телевизия.
На започналото световно изложение в Лас Вегас - което ще продължи до 13 януари, се събират най-големите производители на електроника, които излагат последните нововъведения в бранша и разкриват най-дълбоко засекретените си разработки . Истината е, че брандовете са в ожесточена борба за аудитория и клиенти, която е доминирана от последните поколения визуални продукти, които са свързани с интернет - „умните телевизори“ (smart tv). Вече е ясно, че Олимпийските игри в Лондон ще гледаме в 3D формат, което е ясен знак, че телевизията все по-ясно и настъпателно е подвластна на технологиите. Конкуренцията между производителите стига различни измерения – които минават през безобидното съпоставяне на дължината на екраните, преминава през състезателните технологични функции и завършва с ключовите параметри на цените.
„Умните телевизори разполагат с най-доброто от технологиите за връзка с интернет, като по този начин осигуряват безгранични възможности за забавление”, заяви Хавис Уон, президент и главен изпълнителен директор на LG Home Entertainment Company. “Вслушахме се в препоръките на нашите клиенти и сътворихме продукти, толкова лесни и интуитивни за използване, че на практика всеки в семейството може да се радва на новите възможности на телевизионните технологии още днес”, допълни още той.
Безспорно предимство на произведените smart tv продукти е това, че екранът е разделен на четири основни части, като няма претрупване на функциите за управление на стартовото меню. Home Dashboard предлага телевизия на живо, платено съдържание – което можете да отключите чрез SMS, персонален код за неограничен достъп, или плащане през PayPal, набор от тв приложения и меню за бърз достъп. Всичко това е на разположение на зрителя, за да може да се отзове светкавично в предпочитаното от него съдържание само с „едно кликване“.
Samsung Electronics, най-големият производител в света на телевизори, показва на изложението в Лас Вегас своето последно постижение – телевизор, който отговаря и реагира на гласови команди и дори жестове, без да е нужно да ползваме дистанционно за управлението му. Друга водеща компания от индустрията - LG Electronics, пък представи аналогична разработка – дистанционно, което се активира чрез глас, като в него е имплантирано и устройство за разпознаване на речта, разработено в партньорство с Novauris Technologies Ltd. Panasonic въвежда технологиите за гласово разпознаване за произведените телевизори и устройства.
За да гарантира максимално лесно управление, производителите създадоха и нов тип дистанционно без излишни бутони и усложнения. И ако досега бяхме свикнали да държим набор от бутони, съизмерими с клавиатурата на компютъра, то вече съществува Magic Motion Remote Control, който работи със сензорно виртуално насочване, а зрителят трябва само да насочва курсора към желаната опция и с едно кликване да я активира.
И Apple тича по същото трасе – разработената гласова технология, наречена Siri, управлява най-новата версия на iPhone. От Лас Вегас идва и новината, че заради огромното количество съдържание се разработват нови сърч програми, които ще могат да анализират и организират информацията на мощните играчи, които създават и разпространяват видеопродукти - кабелни и сателитни компании, както и огромните видеохранилища, позиционирани в оналйн пространството.
Технологиите все повече преформатират удоволствието от гледане на телевизия. Samsung Electronics Co. и LG Electronics Inc. представиха на световното изложение в САЩ 55-инчови телевизори, които използват органични светоизлъчващи диоди с изключително лека емисия, както и OLED екраните - гарнтиращи живи цветове и качество на картината, което е безпрецедентно и надминава всички останал екрани. Корейската LG демонстрира по време на International Consumer Electronics Show екрани с размери от 55 инча и с изключително тънък дисплей – 4 мм , а цветността гарантира зашеметяващо удоволствие заради способността на всеки от пикселите да възпроизвежда наситените четири цвята – червено, зелено, синьо и бяло, и плътност на светлосенките до пълното черно.
LG и Samsung все още не са обявили цена на новите OLED TV, но те няма да струват повече от $ 5000, като е ясно, че за да бъдат постигнати по-ниски ценови нива, които ще направят продукта по-достъпен за по-широк кръг от потребители, ще са нужни поне няколко години.

..........................

„Умните” телевизори са свъразни с мощните база данни на утвърдени доставчици като Netflix и CinemaNow и така гарантират достъп до специална селекция от продукциите на местни компании в съответните държави. Разбира се, всеки производител вече предоставя и богатство от разнообразие на видеоигри и дори езикови курсове. Функцията на LG Smart Share позволява безжично споделяне на съдържание между телевизора и други устройства като персонален компютър. С нея потребителите могат да се възползват и от опцията Media Link за получаване на допълнителна информация и описание на съдържанието, което се ползва в момента.
Платформата включва и уеб браузър за директен достъп до интернет без нужда от включване на лаптоп или компютър. Така достъпът до съдържание на телевизионния екран през мрежата на практика става неограничен.
На изложението в Лас Вегас компанията прави световната премиера и на платформата си LG Smart TV, съвместима с новите модели LED, LCD и плазмените HDTV серии на компанията.
Консумирането на телевизионно съдържание става все по-комплексно и дори сложно за някой процес, доколкото в потока и през мобилните устройства вече се смесва в ефира и новото интернет съдържание. За това една от горещите теми днес е как да се ориентираме и да плуваме в този пълноводен поток от информация. Защото по всичко личи, че старите матрици на едноканалното сърфиране вече са обвити в нафталин и забрава.

Станете почитател на Класа