Би Би Си преосмисля съкращенията в регионалните радиостанции

Ръководството на Би Би Си призна официално новата посока на преосмисляне и отстъпление от заявената идея за съкращения в местните радиостанции на корпорацията. Главният оперативен директор на Би Би Си Каролин Томпсън обяви, че предстоящите действия по оптимизация на ресурсите трябва да бъдат прецизно аналазирани, преди да се пристъпи към каквито и да е решения, в контекста на нуждата от антикризисни мерки за медията.
Признанието е явен знак, че предстои остър завой във философията и стратегията на управляващия мениджмънт по темата с планираните съкращения на служители в местните радио центрове. Би Би Си се сблъска с растящото недоволство от обявените бъдещи съкращения на бюджетите на 40- те местни радиостанции във Великобритания, които ще доведат до загубата на 280 работни места.
От централата в Лондон Томсън коментира темата така : "Ако ние трябва да направим още икономии и оптимизация, то това не бива да е за сметка на орязването на хора, особено на фона и на зачестилите спекулации с тази болезнена тема за корпорацията.”
В отговор на въпрос за ефективността на антикризисните мерки на Би Би Си, Томпсън потвърди, че корпорацията разполага с извънреден фонд, който може да неутрализира значително по-големи финансови сътресения, породени от далеч по-високи нива на инфлацията.
„Ако инфлацията падне под очакванията на Би Би Си, то значително количество финансов ресурс може да бъде освободен за други цели”, каза Томпсън.
Изявлението на главния оперативен директор на Би Би Си следва публичното признание на генералния директор на корпорацията Марк Томпсън пред Камарата на общините, че съкращенията пред които са изправени местните радиостанции, са крайни, неприемливи и са изключително обезкуражаващи за работещите в медията.
Томпсън заяви, че ако икономията на бюджетни средства оказва пряко и видимо влияние върху качеството на продукцията, разнообразието, обхвата и ефективността на регионалните програми, то е наложително да се преосмислят набелязаните мерки. „Ние не бихме искали да управляваме радиомрежа, която е редуцирана, със снижен потенциал и качество. Това би довело до буря от протести.”
Предложените промени, касаещи регионалните радио програми, според които трябва да бъдат направени 20% съкращения в бюджетите на повечето радиостанции на Острова, бяха много остро разкритикувани от депутати и профсъюзни лидери. Плановете, които предвиждат и съкращения на кадри, предизвикаха и огромна обществена негативна реакция.
Голямата част от управляващия мениджмънт на Би Би Си настоява първоначалните мерки, заложени в антикризисния план, да бъдат преразгледани и адаптирани към сегашните обстоятелства и ситуация. Все пак все още не е ясно реално какъв процент от заложените съкращения ще бъде преосмислен.
Към днешна дата е съвсем ясно, че трябва да се търси бързо решение, но какви ще са рестрикциите, в какви обеми ще са и ще бъдат ли предприети и друг вид съкращения освен финансовите, ще се решава в близките седмици.
Членът на BBC Trust Антъни Фрай и финансовият директор Зарин Пател признаха, че темата за предстоящите съкращения, касаещи местните радиоуслуги, са били обект на сериозен дебат между управителния съвет и мениджмънта.
"Вече има достатъчно обнадеждаващи индикации. Бяха изразени съвсем реални и категорични мнения и позиции от страна на членове на парламента и на слушатели в посока на това да бъдат предприети мерки, но те да бъдат разумни и адекватни”, уточняват от корпорацията.
Заради постигнатото преди година спораумение между Марк Томпсън и Джеръми Хънт относно замразяването за срок от шест години на лицензионната такса за британците на ниво от £ 145.50 и поемането на отговорността корпорацията да финансира с парите на данъкоплатците дейността на World Service, за периода до 2017 година Би Би Си трябва да свие разходите си с 670 милиона паунда на година.
Мишел Станистиит – генерален секретар на Националния съюз на журналистите, заяви, че това е преломен момент в историята на Би Би Си. „Ние сме изключително загрижени заради посегателството срещу качествената журналистика и вероятността от нанасянето на непоправими щети върху медията и работещите журналисти”, каза Станистиит .
Планираните съкращения са най-големите в историята на корпорацията и те ще окажат влияние и върху работата на радио, тв и онлайн платформата на медията. Предвидено е офисите на британската медийна компания да бъдат преместени в Манчестър и Кардиф, финансирането за забавни предавания, музикални събития на живо, спорт да бъде силно редуцирано.
Консултациите в рамките на BBC Trust приключват на 21 декември.
Анализаторите са категорични, че новите мерки няма да бъдат обявени по-рано от края на тази година.

Станете почитател на Класа