Sade прелъсти България с двучасов концерт

Има изпълнители, чието творчество може да се побере само в пет букви – любов. Точно такава е Sade. И в събота вечерта тя за пореден път го доказа. Певицата изнесе двучасов концерт в София и накара близо 12 000 души да се разтопят от нежност въпреки изнервените опашки и кошмарното движение около столичната зала „Арена Армеец“ минути преди това. Въпреки че паркингът е само с 1000 паркоместа, мераклии да дойдат с личното си МПС не липсваха. Това допълнително изнерви движението на кръговото на 4-ти километър, където и пешеходци, и шофьори се опитваха да си прокарат път или да си намерят местенце за паркиране около заветната спортна зала.
Но всичко си заслужаваше. Точно 50 минути след 20 часа, официално обявения час, и леко подгряване с лондонския диджей Рос Алън, елегантната Шаде Аду и нейната формация излязоха на сцената. Останалите два часа можеха да се опишат само с няколко думи: стил, класа, интимност и много, много любов.
Още след първите няколко песни Шаде се извини на България, че идва с такова голямо закъснение: „Прекалено дълго чакахме, за да дойдем при вас. Трябваше да настъпи правилният момент и мисля, че сега е правилният момент." Освен парчетата от последния й албум Soldier of Love, издаден след 10-годишна музикална пауза, Sade не пропусна и най-големите си хитове като Your Love Is King, Smooth Operator, No Ordinary Love, Is It A Crime. Сцената бе идеалният фон за всичко това – дискретни завеси, които се спускаха точно когато трябва, прожектори, светлини и 3D изображения, които пренасяха публиката ту в мистична гора, ту в елегантен джаз клуб. Шоуто бе дело на режисьорката Софи Мюлер (авторка на клипове за Eurythmics, Garbage, No Doubt и Sophie Ellis-Bextor). "Бъдете войници на любовта", „Не спирайте да вярвате в мечтите си“, бяха само някои от заветите на соул певицата.
Тя смени няколко тоалета в класическите цветове: черен панталон с блуза, класически костюм с елече в стил 30-те години, елегантна бяла рокля и след това червена за биса. Но през по-голямата част от концерта остана боса на сцената. Естественият завършек бе с изпълнението на By your side, която накара цялата зала да стане на крака и да пее със своята любимка. Естествена, непринуден и лъчезарна, певицата не пропусна да благодари на музикантите си, като ги представи един по един и им се поклони. Последва и естественото желание на публиката за още и неспиращи аплодисменти мигове след като сцената потъна в мрак... И Sade отвърна на това с изпълнение на класиката Cherish The Day като за финал.

Станете почитател на Класа