×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

И след смъртта на Габриел Гарсия Маркес остава в сила забраната да го печатат у нас

Броени дни след кончината на Габриел Гарсия Маркес интересът към книгите му скача двойно и тройно. В Латинска Америка вече отбелязват бум на продажбите на всички заглавия на Габо. В близки дни авторитетни издателства ще пуснат нови тиражи на „Сто години самота". В България обаче това няма да се случи. Защото забраната да печатаме Маркес на български остава в пълна сила. Издателство „Лъчезар Минчев", което единствено притежаваше авторските права върху някои произведения на Габо, съобщи в сайта си, че вече не ги притежава! „Получихме изключително грубо писмо от агентката на г-н Гарсия Маркес, г-жа Кармен Балселс. В него тя ни пише, че засега не желае да ни лицензира повече нито нови заглавия от „най-важния автор на света", нито допълнителни тиражи на вече издадените от нас негови книги. Като основание посочва, че непрекъснато получавала противоречиви новини за българския пазар, което коствало „огромно усилие да се опитва да отдели зърното от плявата", и че „издателите в тази страна не са способни да й дадат данни, на които може да се разчита".
В края на миналия век доня Кармен категорично забрани Гарсия Маркес да се печата на български. Сега го прави за втори път! Според българските издатели на Габо госпожата вероятно е заблудена от клюка, или интрига. Те поясняват: „Само веднъж, по нейна молба, й направихме подробна справка за всичко от Гарсия Маркес, издавано в България, тоест за повече от 40-годишен период. Когато едно издание е готово, ние го поръчваме за печат и го предлагаме. Когато тиражът се свърши и продължава да има търсене, поръчваме допълнителен тираж, за да могат хората да си купят книгата. Нямаме други новини, които да представляват интерес за г-жа Балселс". Като финал на диалога с Кармен Балселс българските издатели на Маркес признават, че са и написали и друго писмо: „...че намираме деловото й поведение за лошо, че не приемаме да изнудва хората с Гарсия Маркес и че отказваме последния ни договор за „Спомен за моите тъжни проститутки", и ще се радваме да задържи платените от нас пари по него като коледен подарък."
Издателите от „Лъчезар Минчев" са категорични, че ще продължат да продават книгите на Гарсия Маркес, от които имат произведени тиражи, и който иска, но досега не е успял, ще може да си ги купи. А може би точно тук се крие причината за гнева на Кармен Балселс – допълнителните тиражи, за които я се знае, я не се знае платени ли са авторски права! Това е причината в далечната 1998-ма нобелистът лично да благослови първата наказателна мярка срещу България , наложена от литературната агенция "Кармен Балселс" в Барселона. По същата причина агенцията спуска „табу" върху творбите на Габо и в Русия, и в Сърбия. В същото време книгите на знаменития писател излизат в огромни тиражи в Румъния, Гърция, Турция и дори в Македония.

Станете почитател на Класа